Det var några månader sedan jag såg den tyska filmen ”Die Welle” (The Wave). Jag har alltid tänkt att jag skulle återkomma till den där filmen med några reflektioner efter att ha läst på om dom verkliga händelserna som filmen bygger på.
Filmen utspelar sig i nutidens Tyskland och handlar i korthet om några elever som väljer att lära sig mer om fascism under en temavecka i skolan. Den unga läraren som leder lektionerna är vänsterorienterad och väljer att utsätta eleverna för ett socialt experiment för att visa på hur dålig fascismen är.
Alla i klassen tvingas ställa sig upp i klassrummet om dom vill tala.
Dom skaffar vita skjortor för att visa på sin gemenskap och hälsar på varandra genom att göra en vågrörelse med handen. Dom ger sin ideologi ett namn: ”Tredjen vågen”, vilket bygger på föreställningen att den tredje vågen i en följd alltid är den största. Ganska snart spårar experimentet ut. Vågen växer sig större. Tar över skolan. Elever som inte vill bli vitskjortor mobbas och stöts ut från gemenskapen. Klotterbilder av vågor dyker upp över hela staden.
I slutet av veckan samlar läraren alla vitskjortor (som nu växt till hundratals) i skolans aula och meddelar att allt bara var ett experiment och att dom måste upphöra med sina kriminella fasoner.
Det vill sig dock inte bättre att en av eleverna som slukats av vågens ideologi inte finner sig i detta utan skjuter en annan elev innan han tar sig eget liv.
Filmen slutar med att läraren förs iväg i polisbil.
Filmens budskap är simpelt: fascism är lätt att uppnå. Med hjälp av en auktoritär ledare kan man få människor att ledas likt får. Det behövs inte mer än en liten vindpust för att sätta vågen i rörelse.
Själv så tror jag inte att det är så lätt, och jag tror det ännu mindre efter att ha sett Die Welle.
Jag tror att det måste finnas ett genuint hat innan fascismen kan vinna någon popularitet.
Hitler-Tyskland måste ju vara den ultimata jämförelsen. Berodde judehatet på att Hitler var auktoritär eller berodde det på att tyskar genuint hatade judar?
Enligt mig var hatet genuint.
Det gällde naturligtvis inte en majoritet av tyskarna, men dom var tillräckligt många för att Nationalsocialisterna skulle nå makten.
Efter ett världskrig och en fruktansvärd inflation så var det inte svårt för tyskarna att ge onda ögat till dom judar som bedrev affärer och tycktes leva i välfärd när dom själv nästan svalt.
Sanningen var naturligtvis att många judar levde i ghetton, men jag antar att det är lätt att bli blind för sådant när man själv knappt har mat för dagen?
Hur var det då med det verkliga experiment som filmen bygger på?
Jo, experimentet genomfördes i Kalifornien 1967, på Ubberley High School, av den flumliberala läraren Ron Jones.
Ingen människa dog under experimentet.
Ingen vandalism förekom.
Ingen blev misshandlad.
Det finns två korta noteringar om experimentet i skolans tidning vid tidpunkten men där står inga direkta detaljer. Det finns inga vittnesmål om experimentet av någon elev som deltog. Ingen elev har uttalats sig, varken då eller senare.
Det enda som finns är Ron Jones egna vittnesmål som han skrev ner sex år efter händelsen.
Ron Jones påstår inte heller att experimentet skulle ha fått ett tragiskt slut, det är en ren efterkonstruktion för att passa Hollywoodmallen.
Däremot så säger Ron att det är sant att experimentet fick stort genomslag. I slutet av veckan var det över 200 elever som bekände sig som ”Tredje vågare”. Det närmsta man kom våldshandlingar var att elever som inte tillhörde rörelsen nekades tillträde till klassrummet där tredje vågarna hade sina lektioner.
Experimentet slutade helt oblodigt med att Ron sa att experimentet var slut.
http://www.imdb.com/title/tt1063669/
Saturday, July 4, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Såg för länge sen på TV en version där bilden på Hitler trädde fram på filmduken då eleverna skulle få se sin ledare. Mycket tänkvärd, kunde gott sändas igen.
ReplyDeleteDet var nog den amerikanska filmen från 1981 skulle jag tro. Jag har inte sett den själv.
ReplyDelete