Tuesday, July 6, 2010

Att bränna upp pengar mer provocerande än att döda ett barn?

Fi!s Gudrun Schyman genomförde en manifestation häromdagen där hon eldade upp hundra tusen kronor i ett försök att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor.
Löneskillnaden är ett faktum som säkert rymmer väldigt många olika förklaringar, varav en del kanske är så simpla och icke-PK som att kvinnor i lägre utsträckning är svin som vill armbåga sig till framgång.

Kanske finns det också ett större mått av självinsikt hos kvinnor: man tar inte på sig jobb som man inte känner sig mogen att hantera.

För dom flesta män är det inte ens ett frågetecken där: det är bara tuta och köra, man får lära sig med tiden. Man jobbar gärna över. Tar i så man blir sne i ryggen. Ni vet, alla dom där gamla klyschorna.

Men visst, det förekommer säkert andra aspekter i det hela. En ryggdunkarmentalitet är säkert sanning i många fall. Herrklubbar som Gudrun hade sagt.

Nog om den debatten. Jag lägger ingen värdering i det.
Vad jag däremot finner intressant är vilket hat som Fi!s agerande har väkt.
Man kunde nästan tro att Gudrun hade dödat ett barn när man läser reaktionerna.

Jag menar, om reklambyrån Studio Total känner att dom har tillräckligt mycket pengar för att låta sina donationer eldas upp så är det väl deras eget val?

Kanske tror dom till och med att PR-kuppen kommer betala tillbaka sig i slutändan? Hade dom skänkt pengarna till Statsmissionen så hade det liksom inte väckt något medialt intresse alls. Nu får dom göra intervjuer, får sitt namn spritt på bloggar och i internationell press.

Hade jag haft overkligt mycket pengar så hade jag kanske inte eldat upp pengarna, men jag hade spenderat dom på saker som skulle kunna betraktas som helt onödigt (ett ton lego, en samling kvinnoporträtt av Modigliani, en groteskt stor samling filmer och TV-serier etc).

Att förstöra pengar var länge en kriminell handling. Inte numera. Man får göra vad man vill med pengar. Och varför inte låta Gudrun och Studio Total ha sitt roliga? Om dom tror att uppeldande av pengar kan få Fi! att klättra över promillegränsen så får dom väl tro det. Själv är jag övertygad om att agerandet kommer ha noll och ingenting i betydelse. Jag tror heller inte att det kommer hjälpa till att väcka debatten om löneskillnaderna eftersom att ALLT i denna debatt fokuserats på eldandet i sig.

Samtidigt har jag väldigt svårt att förstå ramaskriet. Det är som om vissa människor verkar känna som om det är deras pengar som eldas upp! Att pengarna har tagits ifrån DOM! Som om ”folket” är den rättmätiga ägaren till Fi!s kampanjpengar.

Så är det naturligtvis inte.
Pengarna hade antingen gått till att eldas upp, eller till något annat, för samhället ickegivande ändamål: Exempelvis en folkbåt(?!)

Jag kommer att tänka på dansgruppen The KLF.
1993 eldade dom upp alla pengar som dom tjänat in under sin storhetstid på det tidiga 90-talet.
En miljon brittiska Pund gick upp i rök.
(Tänk vad folk måste ha dansat och köpt plattor på den tiden!)

Askan analyserades efteråt: Jodå, det rörde sig verkligen om riktiga 50-Pundssedlar. Folk chockades mer än dom blev förbannade dock. För i det fallet handlade inte om några ”surt förvärvade pengar” som "tjuvaktiga politiker" borde använda till något ”vettigare” utan om pengar som faktiskt donerats rent frivilligt genom skivförsäljning.

Man kan förstöra pengar på andra sätt också.
I Michael Hanekes film ”Den sjunde kontinenten” begår en helt vanlig medelklassfamilj kollektivt självmord.

Det hela skildras väldigt kliniskt och metodiskt.
Det grå medelklassparet stämplar ut för dagen från sitt respektive hjärndöda arbete.
Dom tar ut alla sina besparingar på banken.
Hämtar sin dotter Eva från skolan.
Kommer hem.
Äter en stilla måltid.
Börjar sedan med frenesi slå sönder ALL inredning i lägenheten.
Krossar möblerna med släggor. Slår hål i akvariet så att fiskarna hamnar på mattan där dom ligger och kippar efter andan.
Efter det går dom och lägger sig i sängen och tittar på TV.
Dom ligger där i sängen, dag efter dag, utan att äta.
Låter dumburken överösa dom med onödig information och underhållning.
I en lång utdragen scen går pappan in i badrummet och börja riva sönder alla deras pengar samtidigt som han spolar ner dom i toaletten. Scenen pågår i flera minuter. Ritsch, och sedan spolljud. Gång på gång på gång.
I slutet så spolar han ner mynten.
ALLT ska bort.
Efter det dödar paret sin dotter med gift innan dom skjuter sig själva i huvudet.

Michael Haneke har efteråt berättat att det som folk reagerade mest på i denna dystopi till film var scenen med pengarna som spolades ner i toaletten. Scenen väckte avsky, illamående och HAT. Att föräldrarna förgiftar sin dotter blev liksom sekundärt i sammanhanget…

Jag vet inte jag. Låt det brinna säger jag. Om agerande var rätt eller inte lär väl Gudrun märka på valdagen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/logndetektorn/article7424970.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7426316.ab
http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/fi-brande-upp-100-000-kronor_4958211.svd
http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/pr-expert-hon-biter-sig-sjalv-i-svansen_4958651.svdhttp://www.dn.se/nyheter/valet2010/kritik-mot-uppmarksammad-pengabrasa-1.1133442http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2054866/fi-s-tidigare-talesperson-motbjudandehttp://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2054405/massiv-kritik-mot-schymans-sedelbal

1 comment:

  1. Jag reagerar faktiskt inte över pengarna. De skiter jag fullständigt i eftersom det i slutändan bara är papper. Men det som retat mig med denna händelse är hur jävla mediakåt denna Schyman är och förblir. Vissa kanske beundrar henne för alla tilltag hon kommer på för att få uppmärksamhet, personligen spyr jag på det. Kanske för att jag själv inte är mediakåt?

    ReplyDelete