Saturday, May 15, 2010

Solen skiner bort allt vämjeligt

Jag vet att solen skiner i dag.
Folk har längtat.
Äntligen kan man gå ut i t-shirt och shorts! Äntligen kan man dra igång grillen!

Men jag kan inte förstå hur man kan vara så care free när det gäller utvecklingen i det här landet.
Det är som ingenting utom det egna välbefinnandet just denna SEKUND spelar någon roll.

Men jag tror faktiskt att ointresset i mångt och mycket är en illusion, en fasad som satts upp för att slippa ”tycka fel”.

Att attackerna på Lars Vilks bemöts med ett sömnigt ”jasså?” av den stora massan beror nog inte i huvudsak på ointresse.

Visst finns det en del människor som är genuint ointresserade: som låter sig vaggas till trygghet av ”Let´s dance” och ”Så ska det låta”. Men till stor det så tror jag att tystnaden beror på en blandning av rädsla och uppgivenhet. Man vet inte vad man ska säga, så man väljer att låta bli.
Det är som när en tjej säger ”Usch vad fet jag ser ut i den här klänningen”: vad du än svarar så blir det fel.

Men rädslan har inte alltid funnits där. När Mohammed-krisen började i Danmark så skrev jag flera satiriska texter i ämnet, i mitt EGET namn.

Jag var inte ett dugg rädd då, för det gällde inte Sverige. Vi stod utanför det där. Det var inte på riktigt. Man behövde inte frukta för sitt liv. Som skribent hade man inga DOS eller Hacknings-attacker att frukta (se Vilks hemsida och Fria tider bland annat). Man behövde inte vara rädd att någon skulle komma till ens hem och sätta en yxa i dörren.

Alla som kommenterade mina texter då gav mig medhåll. Det var ingen stor grej. Alla var överens om att det var sinnessjukt att folk ville döda för några teckningars skull. Att Danmark som LAND blev ett mål var en annan skruvad aspekt av det hela (och en läskig föraning om vad som kan komma att ske när Lars Vilks nu blivit aktuell igen).

På bara några korta år har alltså stämningen ändrats till den grad att jag inte längre vågar skriva självklara sanningar i mitt eget namn.

Jag vågar inte fördöma mordförsök utan att vara extremt tillrättalagd och flat.
Det är knappt så att jag vågar skriva under pseudonym ens.

I Rosenbad slåss man nu med tanken. Fördöma eller inte uttala sig alls?
Det lutar åt att man tänker låta saken bero. Man sitter likt dom tre aporna, den blinda, den döva och den stumma och hoppas att vinden blåser över.

Jag förstår dom, det handlar om både rikets säkerhet och deras egen. ETT enda litet felsteg och du har en kniv i bröstet. ETT enda litet felsteg och Sverige blir ett legitimt mål för terrorattacker.

Jag förstår att folk solbadar bort tanken. Det är fullt förståeligt. Men i morgon skiner kanske inte solen, och då ska vi leva i det här landet. Då ska vi leva med tanken på att oliktänkande tystas, och i värsta fall mördas. Och då ska ni som hatar Sverigedemokraterna leva med att gemene mans ”ointresse” har resulterat i att Sverigedemokraterna fått mer än 10 % av rösterna i septembers val.

http://hd.se/hoganas/2010/05/15/mordbrand-i-vilks-hem/
http://www.nyhetskanalen.se/1.1639055/2010/05/15/lars_vilks_utsatt_for_mordbrand
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-hem-utsatt-for-mordbrand_4721029.svd

9 comments:

 1. Jag känner så väl igen mig i det du skriver. Även i den sista meningen -- även om jag efter mycken vånda, omfattande undersökningar och samvetsgranna överväganden kom fram till att SD är bra. Unga, inte helt torra bakom öronen kanske, men bra.

  Det borde vara 35-årsgräns för politiker. Och islamisternas civilisationskritik är inte bara fel. Och Israel är inte oproblematiskt. Och Andra världskriget behöver en revision precis som alla andra krig. Och så vidare. men allt det där kan vänta. Nu har Vilks kallats att ställa sig upp för oss alla. Vad gör vi nu?

  Vad gör vi om han mördas nu?

  Drar vi en lättnadens suck och återgår till solstolarna och utegrillandet som om ingenting hade hänt? Får vi dåligt samvete? Drar vi man ur huse för att åtminstone gå på begravningen? Röstar vi SD 2010, åtminstone i smyg? Vad gör vi?

  ReplyDelete
 2. Hej Pappan!
  Jag tror definitivt att vi röstar på SD i smyg. Och det borde ligga i våra motståndares intresse att veta att det blir resultatet av undfallenheten.

  ReplyDelete
 3. http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7132465.ab

  SD har som sagt i alla val hittills fått FÄRRE röster än vad som har angetts i opinionsmätningarna.

  Du får nog bli mer hårdhudad i att försvara dina åsikter. "Välkommen till vår värld" känner jag lite ibland. Vänsterpartiet har särskilt tidigare varit brutalbashade från alla håll och tiotusentals av våra medlemmar blev övervakade under tiotals år. I slutändan får man samla mod och försvara sina åsikter oavsett vad.

  Jag tror mer att det har att göra med ovana att ha så starka och kontroversiella politiska åsikter än att SDs åsikter skulle vara så mycket mer förtryckta än t.ex. kommunistiska åsikter.

  När ska SD släppa martyr-imagen? Det kan ju vara så att många av oss andra 96,5% tycker att ni har väldigt konstiga inskränkta åsikter helt enkelt. Eller varför gick typ 98-99% (inkl. röstskolkare) av svenska folket inte och röstade på SD i senaste valet? Vi har valhemlighet i det här landet och "ni" måste sluta fantisera om att "ni" är en osynlig majoritet...för den är isåfall VÄLDIGT osynlig.

  Det är en extrem ytterlighetsståndpunkt bland svenskar att invandringsfrågan är den viktigaste. Det är bara att kolla alla vallokalsundersökningar och opinionsmätningar de senaste åren. Det fokus som SD har skulle man närmast kunna beskriva som osvenskt, ja låt oss säga SKÅNSKT ;-)

  ReplyDelete
 4. Ja du EA, hur ska jag kunna bemöta det du skriver utan att bli överjävligt elitistisk. Det kan jag naturligtvis inte.

  Man sköter sitt helt enkelt. Man ser över sin lilla plätt och bryr sig tji om dom som bor på andra sidan vägen.
  Jag har heller aldrig hävdat att SD, eller SD:s tankar skulle vara en majoritetsåsikt. Men däremot vill jag hävda att SD OCH Vänsterpartitet har en majoritet av dom politiskt intresserades röster.

  Dvs, dom som inte bryr sig om annat än sitt eget välmående och fredagsgroggen (dvs majoriteten) lägger sin röst i ren slentrian på något av dom sex mittenpartierna. Kanske röstar man på Maria för att hon "verkar vettig", eller så lägger man sin röst på Maud för att hon är så "levnadsglad", eller så lägger man sin röst på Reinfeldt för att han verkar vara så "trygg".

  Det kanske låter föraktfullt, men jag skulle gissa (obs gissa) att dom flesta svenskar inte ens kan nämna tre politiker som på riksnivå företräder det parti som dom kommer lägga sin röst på.

  Att Vänstern och SD ligger i topp bland politiskt intresserade kan även denna debatt stå som exempel på, samt alla dom otaliga bloggar som finns för respektive parti/inriktning.

  Sedan är antagandet att SD kommer få färre röster än vad undersökningarna anger inte helt klarlagt för min del (du får gärna länka något som bekräftar det). Jag har hört att det är precis tvärtom också, men jag har inte orkat sätta mig in i frågan.

  Jag skulle dock tro att det finns olika åsikter i frågan då opionssiffrorna har skiftat väldigt mycket varierande på institut och tidpunkt för undersökningarna, så man kan nog föra i bevisning att båda antagandena stämmer.

  Jag skulle tro att det är svårt att hävda något med bestämdhet där om man inte gör en djupanalys som jag verkligen inte orkar med att göra.

  Däremot handlar det inte om vad undersökningarna sagt senaste tiden, utan det handlar om vad som kommer ske med siffrorna efter den senaste tidens händelser.

  Vi kan anta att Jimmie Åkessons Islam-artikel var det som gjorde att partiet gick över 4 %. Vi får väl se vilken påverkan Vilks-attackerna har haft i nästa publicerade undersökning. Framför allt så får vi väl se resultatet i September.

  Sedan vet jag inte riktigt vad du vill få fram med det här tjatandet om attacker på vänsteraktivister. Är inte det lika mycket att ta på sig rollen som martyr som när en Sverigedemokrat gör det? Varför inte bara lyfta fram varje enskilt tillfälle då demokratiska förespråkare attackeras? Allt våld är fel liksom.

  Jag vet inte vad jag ska göra där. Jag har skrivit starkt fördömande om attacken på Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet på denna blogg. Jag har skrivit om den där kulturföreningen som eldhärjades. Och JA, jag har skrivit om attacken på Martin Kinnunnen och hans flickvän då den var synnerligen grov.

  Jag dock inte skrivit något om attackerna på Sverigedemokrater som Jimmie Åkesson, Erik Almqvist, Kent Ekeroth, Björn Söder, Magne Måtvjedt, Carina Herrstedt, Nader Helawi etc.
  Jag är nämnligen ingen nyhetsförmedlare, jag skriver om saker som jag tycker är fel, och då skriver jag i generaliserande ordalag utan att gå in i detalj på varje jävla händelse. Det är dessutom lite för många händelser, och bloggen skulle riskera att bli för allehanda.

  ReplyDelete
 5. Var inte alltför säker på att folk vågar rösta på Sd bara för att dom säger det på nätet. Glöm ej at det förväntas historiens största val-fusk i år. Hur kan vi lita på dom som räknar rösterna? Om dom vill kan dom registrera alla som röstat på Sd i hemlighet. Bara vetskapen om detta kommer förmodligen få många att rösta pk bara för att vara på den säkra sidan.

  ReplyDelete
 6. Nej, "dom" kan inte registera dom som lägger sin röst på SD. Valsystemet fungerar inte så. Snälla sprid inte en sådan vanföreställning. Det går inte att koppla en enskild röst till någons namn på vallängden.

  ReplyDelete
 7. Be en stilla bön att tillräckligt många vaknar upp i tid till valet och röstar på SD! För våra barns och barnbarns skull. Folkförrädarnas inflytande i framförallt rikssdagen MÅSTE ellimineras!

  ReplyDelete
 8. Jag kan bara hopppas att du har rätt. Om Sverigedemokraterna får över 10 procent i höstens val är vi en bit på rätt väg.

  ReplyDelete
 9. Se denna intervju med författaren till boken AMERICA ALONE: The End of the World as We Know it"! En rysare vad som väntar Sverige och hela Europa - OM inte förändringar av politiken sker mycket snabbt! Tänk på dina barn, och barnbarn!
  http://tv.nationalreview.com/uncommonknowledge/post/?q=NjQ1Mjk4ZmVkODViNGM3YjUzYmMzMTk2ZTRkNjg5ZTY=

  ReplyDelete