Saturday, May 15, 2010

Topp 60. Världens roligaste människor

Eller, jag kanske borde skriva ”Världens roligaste, i dag levande människor minus roliga människor från Sverige och sådana som ofrivilligt är roliga”.
Det här är helt enkelt en lista som innehåller en jävla massa amerikaner. En lista som saknar rättvis könsfördelning och som en gång för alla slår hål på den befängda uppfattningen att den engelska humorn är mer sofistikerad och bättre än den amerikanska.

Visserligen är det här en högst personlig lista, men jag vet inte riktigt varför engelsk humor fått ett sådant gillande av den svenska publiken. Jag menar, gillar man fatsuit-humor och roliga peruker så finns det ju ingenting som slår den brittiska humorn, men gillar man saker som är över navelhöjd så måste man oftast ta sig över atlanten för att hitta guld.

Därmed inte sagt att min lista helt saknar engelsmän, men dom som vill se en lista med skräniga Monty Python gubbar och Little England diton gör bäst i att googla vidare. Här rangordnas nämligen bra humor, och då räcker det inte med en lustig dialekt och ett kul utseende.

Att det inte förekommer några svenskar på listan har ingenting med ogillande från min sida att göra. Det finns många svenskar som skulle kunnat ta plats på listan (Schyffert, Apelgren, Appelquist, Wahlbeck, M. Luuk etc) men jag har valt att göra en lista med engelsktalande människor då det är lättare att göra en rättvis bedömning på folk som talar samma språk. Annars har ju svenskar naturligtvis en fördel på många sätt då det är lättare att relatera till saker som är aktuella i Sverige jämfört med amerikanska företeelser som hot pockets och toilet babies.

Vidare är det ytterst få döingar på listan. Jag är helt inne på Schyfferts linje när det gäller att humor är en färskvara. Visst, Bröderna Marx, Buster Keaton, Tati och Monty Python var det roligaste som fanns under sin respektive tid. Jag respekterar deras betydelse, men det räcker med ganska små doser för att mätt. Även det mest geniala rostar med tiden. Moliere känns sådär halv kul på 2000-talet måste jag säga. Men då var det naturligtvis en riot…

Listan är högst personlig som jag tidigare nämnt, och framför allt så inkluderar den INTE namn som Jeff Dunham och Eddie Izzard. Jag har nämligen bestämt mig för att begränsa listan till folk som är roliga.

1. Adam Mckay –Ett geni. Har skrivit manus och regisserat en rad filmer med Will Ferrell. Var även huvudmanusförfattare på Saturday night live under guldåren. Är världsmästare på one liners och kan slänga ur sig rader som ”Why don´t you go back to your home on whore Island!” eller ”The human torch was denied a bank loan”.
Jag antar att man behöver sammanhangen för att förstå hur geniala dom här raderna är...

2. Norm Macdonald –Wow! Jag säger bara wow! Här har vi en kille med guts. Norms komik går ut på att säga det uppenbara, som att Clinton är en mördare, eller att Michael Jackson var en pedofil. Han gillar sport också. När han kommenterade vinter-OS så gjorde han det med orden ”Could the outfits the skaters wear be any tighter? Holly Lord! There was this east german woman, I promise you, you could see the outline of her entire penis”.

3. Gilbert Gottfried –Mästaren på att berätta barhistorier (förlåt Peter Apelgren!). Gilbert trampar inte på ömma tår, han stampar på dom. Rösten är… omisskännelig.

4. Chris Farley –Chris var tjock men samtidigt extremt rörlig. Hans kroppskomik, hans tajming: allt var perfekt. Jävligt synd att han åt ihjäl sig.

5. Neil Hamburger –Australiensisk ståuppkomiker som drar gamla Rodney Dangerfield-vitsar på ett nytt sätt.

6. Sarah Silverman –Jag tror jag fick en överdos av Sarah Silvermans stand up när hon slog igenom. Tyvärr har det inte riktigt reparerats än. Jag måste helt enkelt se något nytt från Sarah innan hon kan klättra på listan igen.

7. Robert Smigel –Robert är skaparen av ”TV Fun house” och ”Triumph the insult comic dog”. Improvisationsförmågan är utomjordlig.

8. Sasha Baron Cohen –Är en mästare på improvisation i svåra och farliga situationer. Fullständigt orädd trots att han är omgiven av människor som vill slå ihjäl honom.

9. Stephen Merchant –Jag har alltid misstänkt att Stephen är det verkliga geniet bakom TV-serien ”The Office”. Varje gång man ser Ricky Gervais uppträda på egen hand så stärks det antagandet.

10. Christopher Guest –Regissör/manusförfattare till en rad mockumentärer som Spinal tap, Best in show etc. En pionär på området som alltid jobbar med samma ensemble av roliga skådespelare (vilket inkluderar namn som Catharine O´hara, Harry Shearer, Eugene Levy, Jennifer Coolidge och Parker Posey).

11. Larrry David –Den ängsliga, självgode Larry David har sedan Fridays dagar varit ett komiskt geni. Seinfelds pappa.

12. Jim Gaffigan –Den vitaste snubben sedan döden. Ingen skämtar om mat som Jim.
–Do you know how they make those chicken nuggets!
–No but please tell me, becaurse they are delicious!

13. Farrelly bröderna –Jag kan omöjligtvis separera dessa två. På 90-talet skrev dom manus och regisserade en rad komedier med Jim Carrey. Allt har inte åldrats med samma värdighet, men det kan ju också bero på att jag sett dom där filmerna ca hundra gånger.

14. Peter Sellers –Ser man på, en gamling på listan trots allt. Japp, Peters roll som Kommissarie Closeau och Dr Strangelove kommer hålla i många år till.

15. Zach Galifianikis –Kan pianospel och stort skägg vara roligt? Jajamän! Zach är en allkonstnär som behärskar alla medier.

16. Tom Green –Kanadas hatobjekt nummer ett. Folk avskyr verkligen Tom. Dom gläds åt att han nu sitter och gör en Talkshow på Internet utan tittare. Jag hoppas på en storslagen comeback. Kanske en ny genialisk film i Freddy got fingereds anda?

17. Andy Kaufman –Sasha Baron Cohen har mycket att tacka Andy för. Andy var nog den första som började med antihumor: att vara rolig genom att låtsas vara dålig. Hans förmåga att reta upp folk gjorde honom även till en av wrestlingens bästa ondingar. Där kunde han i rollen som white trash hatande Hollywood-kändis få landsortfolk att koka av ilska.

18. Will Ferrell –Jag vill tillskriva Adam McKay en stor del av Wills framgång. Men det är klart, helt oäven är inte Will. Hans tajming är på högsta nivå.

19. Trey Parker/Matt Stone –Nej, jag kan inte separera männen bakom ”South park”.
Jag vet att en person på Flashback försökte sig på den saken då han i sitt dilemma som judehatare, å ena sidan ÄLSKADE South park, å andra sidan HATADE judar. Han gjorde därför analysen att Trey Parker var den som gjorde South Park så bra, och att juden Matt Stone skrev alla dom dåliga partierna…

20. Jim Carrey –I Farrelly brödernas regi blev Jim en världsplåga. Allt var naturligtvis inte bra, men ingen kan ifrågasätta Jims elastiska ansikte och dom miner som det kan frambringa.

21. Jeff Ross –Kungen av roast!

22. Bob Saget –Bob är en enigma inlindad i en gåta. Han kan vara tradig och barnslig, eller fullständigt briljant. Har gjort dåliga voiceovers till ”roliga” hemvideos. Har medverkat i det sinnessjukt kristna familjeprogrammet Huset fullt. Men har också regisserat den roligaste filmen någonsin ”Dirty Work”.

23. Chris Rock –Sanningssägare, hatmånglare och geni.

24. Dave Chapelle –Gör i stort sett samma sak som Chris Rock. Det är roligt, det är elakt, det är aktuellt (alltså allt det som det svenska ”humorgänget” R.E.A inte är).

25. Harland Williams –Harland syns alldeles för lite. Han är både ståuppare och skådis men han sitter mest på sitt arsle dagarna i ända. Annars hade han landat en stor roll vid det här laget. Hans genialitet lyser igenom varje gång han är gäst i en talkshow. Han är fullständigt vrickad på ett väldigt positivt sett.

26. Adam Sandler –Det lägsta av det lägsta i humorvärlden. Men som bollplank till det avlidna geniet Chris Farley gjorde sig Adam väldigt bra. Har oftast en eller två bra scener i sina egna, oftast mediokra filmer.

27. Jared Hess –Regissör och manusförfattare som ligger bakom filmer som Napoleon Dynamite och Nacho Libre. ”Quirky” är nog rätt ord att beskriva honom på.

28. Mike Myers –Trots sitt kanadensiska pass så är Mike extremt brittisk i sin humor. Och nu pratar jag om bra brittisk humor. Austin Powers blandar högt och lågt, men när det är kul så är det så satans kul.

29. Conan O’brien –Det är larvigt. Det är barnsligt. Men man kan inte låta bli att skratta åt Conans upptåg och danser.

30. Michael Richards –Man behöver egentligen bara säga namnet ”Kramer” för att inse Michaels genialitet. Att det egna ståuppmaterialet inte räcker till är en annan femma.

31. Amy Sedaris –En talangfull talkshowgäst. Sorgligt liten produktion som skådespelerska. Tyvärr är Sedaris allt för flippad och splittrad för att göra något fullt ut (förutom dom ostbollar som hon producerar och säljer). Men om hon någon dag skulle få ändan ur vagnen så skulle hon kunna bli en stor stjärna.

32. Jerry Stiller –Pappa Stiller skriker som ingen annan. När Jerry tog över rollen som Georges pappa i Seinfeld så föll alla bitar på plats.

33. Lisa Lampanelli –The queen of mean

34. Ben Stiller –Sonen Stiller har regisserat och skrivit manus till den andra roligaste filmen i världshistorien ”Zoolander”.

35. Natasha Leggero –Blivande stjärnkomiker som gör sig rolig över white trashmänniskor och folklighet. Kan ses lite som en blandning av Sarah Silverman och Posh spice.

36. Jack Black –Är något av en yngre version av Bill Murray i det att han alltid spelar samma roll. Han är samma slackertyp i verkligheten som han är i filmerna. Minspelet är som hämtat från 80-talsrockens värsta poser.

37. Dane Cook –Bespottad av många (främst andra komiker som vill degradera honom till en ”Larry the cable guy”, Margret Cho och i vissa fall till och med till en ”Carrot top”).
Jag vet inte var detta agg kommer ifrån. Själv blir jag alldeles varm i kroppen när Dane talar igenkännande om att gråta, och att kräkas.

38. Don Rickles –Förolämpningskomikens fader. Nuff said.

39. Patrice Oneal –Grovkornig ståuppare. Befriande fri från PK-ismer. Patrice förespråkar det fria ordet, utan undantag.

40. John Waters –Regissören/manusförfattaren John Waters har en förmåga att blanda det lägsta av det lägsta med det mest folkliga som finns. Hans största framgång är dansfilmen ”Hairspray”. Men han samlar även på snusk och dekadens.

41. Dom Joley –Ge honom ett ämne och han kan snacka smömos om det i evigheter. Dom Joley ÄR ”Trigger happy TV” och han var en av dom första i en genre som tog tillbaka humorn till gatan och uppdaterade dolda kameran-konceptet.

42. Larry Charles –Stort skägg som bland annat hjälpt till med manus till Borat och Seinfeld. Det måste man respektera!

43. Jim Zucker/Jerry Zucker/Jim Abrahams –Männen bakom filmer som ”Kentucky fried movie, ”Nakna pisolen” och ”Titta vi flyger”. Helt klart före sin tid.

44. Andy Milonakis –Andy blev för ett tiotal år sedan en Internetsensation med sina raplåtar. Redan då trodde folk att han var 12 år gammal. Folk tror fortfarande att han är tolv. Förbannat rolig och surrealistisk i sin uppenbarelse.

45. Rachel Dratch –Spelar bland annat Will Ferrell ”lova´” i jacuzzi-sketcherna från Saturday night live. Ser med sina stora ögon och avsaknad av haka väldigt rolig ut.

46. Cheri Oteri –Med ett stelt leende och vindögdhet blir alla Cheris sketcher roliga.

47. Jon Lovitz –Jon är inte speciellt produktiv, men scenen med Jon från filmen Wedding singer kan vara den roligaste filmscenen någonsin. I scenen så står Jon bakom ett draperi och ser Adam Sandler bryta ihop på scenen (Adam spelar en låt med texten ”Somebody kill me please”). Jon kommenterar det han ser med orden ”he’s loosing his mind… (uppspärrade ögon och ett infernaliskt leende) …and I am reaping all the benefits!”

48. Eddie Murphy –Jag har inte så mycket för Eddies ståupp måste jag säga. Visst, det var säkert hett med könsord på sin tid, men idag är hans plumpa snuskord inte så extraordinärt. Bättre tycker jag då om Eddies fantastiska insats i Knubbigt regn.

49. Wayne Knight –Tappade sin förmåga i takt med kilona. Men precis som med Kramer så räcker det med att säga namnet: ”Newman”.

50. Bill Murray –Har dom senaste åren axlat rollen som den livströtte medelåldersmannen. En rolig karaktär måste jag säga.

51. Ken Jeong –Den koreanska läkaren har en makalös komisk tajming i sina filmroller. Har spelat i filmer som ”Role model” och ”The hangover”.

52. Seth MacFarlane –Skaparen av ”Family guy”. Röstkonstnär.

53. Fred Armisen –Ödleansiktet som spelar en väldigt läbbig homosexuell man i filmen Euro trip. Mi scusi! Fantastisk Prince-imitatör.

54. Wanda Sykes –Som ståuppkomiker är Wanda ganska tam. Det finns ögonblick som är geniala, men bäst är Wanda som gäst i olika TV-serier och filmer. Wanda spelar alltid bitchen. Oftast bitchen som klagar. Ingen klagar som Wanda. Hon ondgör sig över rasistiska hundar och gigantiska bajskorvar som mekaniker av någon anledning skulle ha placera en hennes bil.

55. Jane Lynch –Skådespelerska och sångerska. Är dels en del av Christopher Guest ensemble, men syns även i andra komiska roller. Spelar ofta en hård, fould mouth bitch som passar henne som hand i handsken. Sjukt rolig i filmen ”Role model”.

56. Andy Richter –Förutom tidigare vapendragare till Conan O’brien så har Andy deltagit i filmen ”Talladega nights” där han med perfektion spelade en tysk bög som dresserar Schäferhundar: en porträttering som mycket väl kan vara den roligaste någonsin (speciellt om man tittar på extramaterialet där Andy berättar hur han byggt en fyrkantig studenthatt av sitt hår).

57. Roger Black – En av världens grövsta komiker. I rollen som ”Yucko the clown” gör han varje gata osäker.

58. Steve Carell –Om jag försöker bortse från att den amerikanska versionen av ”The Office” inte på något sätt kan jämföras med det brittiska originalet så måste jag ändå tillstå att Steve är en grym skådis.

59. Jon Heder. Kan mormoner vara roliga? Ja, bevisligen, men dom spelar inte in några sexscener.

60. Ivan Brunetti. Serietecknare med lite.. eh… speciell humor.

No comments:

Post a Comment