Tuesday, August 10, 2010

Debatten som inte finns

Dom senaste åren (i takt med SD: s framgångar) har det blivit populärt bland politiker från dom etablerade partierna att säga att integrations/invandringspolitiken är ett misslyckande.

Detta krassa konstaterande är naturligtvis inte värt ett piss om man inte samtidigt redovisar för vad man bör göra åt problemen, eller talar om vad som gjorts fel.

I dagens Aftonblad skriver Martin Ezpeleta om denna icke-existerande debatt. Men saken är den att Martin gör samma misstag själv: han skriver att debatten saknas, men han låter själv bli att ta den…

Vi har alltså en debatt om att man borde ta debatten… Det känns ju fräscht… Och nytt...

Martin skriver vidare att bristen på debatt är ett resultat av den svenska narcissistiska självbilden där varken segregering eller främlingsfientlighet egentligen spelar någon roll så länge som SD inte kommer in i Riksdagen. Man trivs helt enkelt inte med vetskapen att fina gamla Sverige skulle kunna hysa ett främlingsfientligt parti i dess styrande organ.

Bra så, det finns säkert någon sanning i det. Men i huvudsak så tror jag att bristen på debatt snarare är ett utslag av rädsla. Jag tror exempelvis att antalet SD-anhängare är större än dom 4-6 % som vågat uttrycka sin åsikt i opinionsundersökningarna.

Skamfaktorna är fortsatt stor (det känns som om jag upprepat det tusen gånger nu, men det fortsätter vara viktigt och riktigt).
Jag skulle själv ALDRIG uppge min politiska åsikt till en anonym telefonröst som hävdar sig komma från ett undersökningsföretag.
Varför skulle jag?
Vad har jag för säkerhet?
Vi pratar om åsikter som gett folk sparken, som gjort att folk slängts ut från facket, som gjort att folk förlorat vänner.
Det är inte värt chansningen helt enkelt.

Och i och med denna oändliga feghet som finns hos mig och många andra så kommer opinionsinstituten aldrig få ärliga svar på sina frågor.

Därför hamnar Invandringsfrågan utanför topp 10-listan när det gäller vilken som är valets viktigaste fråga.

Det är egentligen väldigt logiskt. Det är mycket lättare att uppge en mjuk fråga som skola, vård eller omsorg.

Att vi är oärliga (i mitt tycke av nöd) kan "på stan-enkäter" ses som bra exempel på. Du hittar i stort sett inga ”Vi fem” eller dylika tidnings-enkäter där folk uppriktigt svarat att dom tänker rösta på SD, eller att dom ens är det minsta tveksamma till den förda invandringspolitiken.
Det existerar inte, för man vill inte fronta med sådana åsikter.
(och här måste jag igen, för tusende gången, skriva hur mycket jag beundrar dom människor som står för sina åsikter utåt sett!).

Oron för invandringspolitiken finns där. Tro inget annat. Den ligger inte på tiondeplats av valfrågor. Den ligger betydligt högre upp än så.
Jag håller med Stig Björn Ljunggren i hans analys om att SD kommer få runt 12 % av rösterna i valet.

Men den största orsaken till SD: s framgångar beror naturligtvis inte på debatt eller brist därav. Den stora valmagneten är folks empiriska erfarenhet av mångkulturen.

Häromdagen berättade en vän till mig att hans kompisar hade misshandlats och rånats nu i helgen. Dom hade gett bort allt dom hade på sig men skulle ändå ner på asfalten och förnedras. Sparkades när dom låg ner. Sparkades i huvudet tills dom förlorade medvetandet.

Jag frågade ingenting om händelsen, förstod ju vad som hade hänt, beklagade situationen och sa något platt och intetsägande om den förskräckliga förorten.
Jag yppade inte med ett ord något om kultur eller etnicitet.

Min vän kände sig ändå nödgad. Han lutade sig fram och lade till ”dom var inte svenskar”.

Det hade inte behövt sägas, för så självklart är det i dagens samhälle. Ändå kände han sig tvungen att få dom där orden sagda.

Jag skakade på huvudet och suckade till svar.

Denna person, som viskade fram en, enligt etablissemanget, ”oviktig” information, och jag då som inte förmådde svara med mer än en huvudskakning och en suck: skulle vi på något sätt vara exempel på ett öppet och fritt debattklimat?
Naturligtvis inte. Det vi manifesterade var en feghet utan dess like.

Om SCB ringde oss i dag så skulle vi bägge hävda att skola, vård och omsorg är valets viktigaste frågor, även fast vi inte för en sekund skulle tycka det.

Tillbaka till textens inledning då: det här med diskussionen om den misslyckade invandringspolitiken. Den där debatten som inte förs.

För min egen del anser jag naturligtvis att det är för sent att titta på andra lösningar än att drastiskt dra ner invandringen. Men det finns en hel radda med olika förslag, som jag anser måste implementeras i kombination med SD: s förslag på minskad invandring.

Här följer några av dessa:

Bostadsort kan inte fortsätta vara ett eget val för nyanlända. Som det är i dag bestämmer man helt och hållet själv var man vill bo som nyanländ. Av naturliga skäl söker sig folk därför till orter där det finns landsmän.
Detta i sin tur skapar ökad segregation, minskade möjligheter att lära sig svenska, arbetslöshet och ökad kriminalitet i området.

Naturligtvis borde man kunna hänvisas till en bostadsort under dom första åren man befinner sig i Sverige (förslagsvis under tiden som man lär sig svenska, och sedan vidare in på arbetsplatsintroduktion).

Detta i sin tur kräver att ALLA kommuner (inklusive kommuner som Vellinge) drar sitt strå till stacken. Finns det arbeten och bostäder på orten så är det hit FLYKTINGARNA (och nu menar jag flyktingar i FN: s definition av ordet) ska flyttas.

Det finns naturligtvis inget självändamål med att förstöra fina bostadsområden, men det har helt enkelt gått för långt med enklavsamhällen. Det är en väg som vi färdats nedför dom senaste 20 åren, och den har inte resulterat i nånting gott.

Samma sak gäller naturligtvis skolan. Det skulle naturligtvis vara omåttligt impopulärt bland barn och föräldrar att behöva blanda sig med barn från förorten, men menar man allvar med att bryta segregeringen i exempelvis Rinkeby eller Rosengård, så måste dessa barn slussas ut i andra ”finare” skolor. Man måste också ta bort alla privata skolor, vare sig dom hyser skötsamma nördar eller islamister.

Jag vet att det låter orättfärdigt och elakt att tvinga folk samman på det här viset, men har vi verkligen något alternativ?

Dessutom är det bra om folk från finare områden som köpt sig fria får ta del av sin egen kreation (det skulle dessutom obönhörligen skynda på processen av minskad invandring).

Något som man också måste göra för att minska problemen är att fullständigt ösa pengar över problemområden.
Som det är i dag så blir skolor tilldelade resurser utifrån resultat. Det är naturligtvis helt bakvänt: det är ju dom skolor som presterar SÄMST som behöver mest pengar. Att arbeta i förorten som lärare borde naturligtvis rendera HÖGRE lön än hos den som arbetar som lärare i Stockholms innerstad. Annars fortsätter ju det precis som vanligt med att förorterna dräneras på kompetens.

För sådant är läget: Förorten måste få kosta pengar. Den måste få kosta ofantligt med miljarder! Det gäller allt från polis, skola, dagis, sjukvård etc.

Att som i Frankrike lämna förorterna åt sitt eget öde är inget alternativ. Det leder bara till ännu värre problem längre fram, och snart har vi en situation där polisen inte ens vågar ta sig in i områdena.

Politikerna måste helt enkelt få veta vad deras kreation kostar. Det måste få svida i alla våras plånböcker!

Åtgärder som politiker talar om idag (dom få gånger dom för det på tal) handlar om någon miljon här och nån miljon där: Små skvättar i ett gigantiskt hav.

För politikerna är det lätt att säga att problemen finns, men att göra något konkret åt dom, eller ens debattera lösningar skulle gränsa till rasism enligt gängse samhällsordning som dom själv varit med att skapa.

Uttrycket "målat in sig i ett hörn" har aldrig varit lika applicerbart.

Så man låter helt enkelt bli att ta debatten. Eller så lägger man löjliga förbudförslag mot extremt marginella företeelser som heltäckande slöjor (som gäller, vaddå, tio pers i hela Sverige?).

Invandringsfrågan kvalar inte ens in på topp tio listan över valets viktigaste frågor… Jovisst, vi säger så… och Hitler var indier…


http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/article7595273.ab

8 comments:

 1. Vadå inte finns en debatt? Alla partierna har väl sin integrationspolitik? Det är ju helt enkelt så att 97-98% av svenskarna i förra valet röstade på partier som inte vill dramatiskt minska invandringen. Därmed inte sagt att mängden och villkoren för invandring inte är en sak som partier har en åsikt om.

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vansterpartiet/pressrelease/view/28187

  http://www.temaasyl.se/templates/Page.aspx?id=1400

  Det hittade jag på någon minuts sökande på Vänsterpartiet+integrationspolitik/integration. Du får väl köpa att Vänsterpartiet tycker att man ska vara generös när det gäller att ta emot invandrare som lämnar sina länder p.g.a. att världen är ekonomiskt ojämlik och våldsam även om du inte håller med om det. Det är EN integrations/invandringspolitik.

  Som integrationsåtgärder ser man framförallt generella lösningar som: trygga jobb och bra utbildning åt alla, bryt segregationen i överklassområdena, alla kommuner måste ta emot flyktingar, bekämpa diskriminering, förena människor genom gemensam klasskamp och facklig organisering etc etc.

  Samtidigt har ju Vänsterpartiet som bekant ett starkt internationellt engagemang där man utifrån sina åsikter och synsätt kämpar för att stärka de krafter man ser som viktiga för att skapa en värld utan fattigdom och alienation. I en sådan värld skulle mycket färre välja att göra det dramatiska och ofta traumatiska valet att lämna sitt hemland.

  Du behöver uppenbart inte hålla med om dessa lösningar varesig som delar eller helhet, men det är tröttsamt när du beskriver det som att partierna inte har några åsikter om integrations/invandringsfrågan. Man ser helt enkelt på frågan på ett väldigt annorlunda sätt än SD och av olika skäl vill man hellre snacka om sina egna lösningar än diskutera på SD:s villkor.

  För övrigt har ju vänstern och arbetarrörelsen en väldigt stor erfarenhet av att överbrygga motsättningar mellan människor från olika kulturer, länder och religioner. Främlingsfientliga krafters CV på det området är vi låt oss säga "inte överdrivet imponerad" av. Jag skulle vilja gå så långt som att sådana krafter runtom i världen, särskilt i tredje världen, har bidragit oerhört till att stärka de mest bakåtsträvande krafter och aktivt vänt folk mot varandra samt fått olika kulturer att krypa ihop som snäckor. Jag skulle gärna bo i Rinkeby livet ut om alla dessa splittrande krafter kunde upphöra att existera som av ett trollslag...

  /Brorsan

  ReplyDelete
 2. Brorsan!

  Att ha en politik och att föra en debatt är två helt olika saker. Sedan nämnde jag konkreta saker som man kan göra för att minska segregeringen. Jag ser väldigt lite konkret i: "trygga jobb och bra utbildning åt alla, bryt segregationen i överklassområdena, alla kommuner måste ta emot flyktingar, bekämpa diskriminering, förena människor genom gemensam klasskamp och facklig organisering etc etc".

  Det är ju bara ord. Men hur ska det gå till i handling?

  Jag vill se en debatt. Och jag vill se en politik där samtliga partier listar typ 100 konkreta lösningar NU.

  Sedan är väl kanske inte vänstern bästa försvaren av debatten då deras inlägg i debatten mest är nyckelskrammel eller uppvisande av någon nyinköpt Hitler-DVD. Ida Gabrielsson vill ju inte ens kännas vid att det finns problem då det enligt henne är farligare i helsvenska Hofors.

  Är inte det att gömma huvudet i sanden fullständigt? Är inte det att ignorera problemen?

  ReplyDelete
 3. Jag har nyss suttit och retat upp mig på just detta. Några s.k toppolitiker och en privat insändare från min hemkommun spyr galla över SD & skriker nazist alternativt "sammarbete är uteslutet" punkt slut. Men inte ett endast ord om varför.

  Krossa gärna SD:s politiska plattform, men det lyckas ingen med. Eller vågar. Visa statistiken som motbevisar det SD säger om att invandrare är till allt för stor del skyldiga till många av våra grövre brott idag.

  Men det är tyst... så när som på panikslagna röster som bara kan säga ..ingenting egentligen..Inte undra på att man tröttnar.

  ReplyDelete
 4. Att hon sa så är korkat. Om det du vill är att Vänsterpartiet ska diskutera integrationspolitik utifrån Sverigedemokraternas förslag och frågeställningar så kommer det inte ske då Vänsterpartiet ser det som djupt felaktiga utgångspunkter som man inte vill att debatten ska utgå ifrån. Istället pratar Vänsterpartiet om sina egna lösningar.

  Vi har ju också en relativt stark närvaro i Sveriges fattigare kommuner och områden där vi organiserar folk med olika bakgrund för gemensamma krav som vi menar skulle förbättra situationen för de boende samt samhället. Vi ser ju den gemensamma kampen för arbete och välfärd som den mest centrala delen av kampen mot klassklyftor, segregation och rasism.

  Som du vet är ju Vänsterpartiet ett litet parti som sällan kan bestämma saker på egen hand, men jag tycker det är helt felaktigt att Vänsterpartiet inte skulle ha en politik som man menar bekämpar segregation och klassklyftor. Vänsterpartiföreningar i fattiga områden är ju alltid i sig mångkulturella, för övrigt, så det gör ju frågeställningarna något annorlunda för "oss".

  Vi har gott om medlemmar som har flyttat eller flytt hit, gott om vänner som vi tackar vår lyckliga stjärna över att ha fått möjligheten att träffa, och vi känner genom de banden till hur det faktiskt finns diskriminering och polisbrutalitet. Vi känner till hur det känns att känna sig utstirrad som muslim på en flygplats, hur det formar identiteten att känna sig utpekad och under angrepp. Kort sagt: vi är i kontakt med människorna som kallas "problem" av samhället, och Vänsterpartiet är ett parti som tar ställning för och försöker organisera (förutom arbetare) sjukskrivna, arbetslösa. Så det är i många fall medlemmar, vänner, bekanta och i en hel del fall grannar som vi upplever pekas ut av samhället (och SD om de har mörk hy). Det bidrar nog till vårt intensiva ogillande av de borgerliga partierna från M och FP till SD.

  En annan sak: varför tror du att SD hittills alltid har fått sämre resultat i valen än i opinionsundersökningarna?

  /Brorsan

  ReplyDelete
 5. Jag aelskar alla foerslagen rakt av. Jag delegerar till dig i integrationsfraagor om du gaar med i Aktiv Demokrati
  /MrPerfect72

  ReplyDelete
 6. Brorsan!

  Jag förstår precis vad du menar med att inte ta debatten på SD:s vilkor. Som det här senaste som Camilla skrev om siffror på invandrares överrepresentation. Jag förstår att ni inte vill ha debatten. Inte för att inte skulle kunna rymma någon sanning, utan för att det vore att dela upp människor, vilket i sin tur kommer leda till större segregation.

  Jag förstår det tankesättet rakt av (även om jag tycker att det är aningslöst och naivt). Men ändå, jag förstår. Det är humanism helt enkelt. Inget fel i det egentligen.

  MEN, min text innehåller en rad olika förslag på hur man skulle kunna minska segregationen. Det är inte SD:s förslag, det är mina personliga. Menar du att V eller något annat parti skulle vilja ta diskussionen om huruvida någon av dessa punkter skulle kunna implementeras?
  Jag tror inte det. Rättade sagt, jag VET att den diskussionen inte skulle genomföras.
  Man har nämnligen målat in sig så mycket att man vägrar acceptera att problemen ens finns (förutom i form av ett kort, torrt konstaterande). Visst, politiken finns där, och man är även ute i förorten: men skulle någon så mycket som yppa något om alternativ så skulle man betrakta den personen som en virrpanna och rättshaverist. Så visst, ni kan ha er politik, men kommer någon med invändningar (oavsett om dom är rättlärda SD-anhängare eller fritänkande individer) så kommer Hitler-DVD:n upp.
  Det är inte ärligt. Det är rent bedrägligt.

  MrPerfect72: Tack så mycket!

  Camilla: Brorsans argumention visar ju ganska tydligt på skillnaderna här och VARFÖR man inte vill ta debatten. Jag respekterar brorsans ståndpunkt för jag kommer från den miljön. Jag förstår det tankesättet. MEN, naturligtvis håller jag inte med. Inte nu. Det kanske fanns en tid på tidigt 90-tal då man hade kunnat vända skutan med humanism, men nu är det verkligen för sent. Bedrägeriet med ensamkommande flyktingbarn, papperslösa, apatiska barn etc har omöjliggjort tillit och humanism som arbetsmetod. Tyvärr.

  ReplyDelete
 7. SD har gått bättre i valen än i föregående opinionsundersökningars ditt pucko.
  Ta det senaste EU valet exempelvis.
  Det förs ingen debatt om invandringen, det är ett konsensus om att stoppa huvudet i sanden.
  Gällande kommunisterna har ni aldrig fått mer än 5-6 % i riksdagsvalen. Där inte en obetydlig del av era röster kommer från sossar som vill hålla er kvar ovanför 4 %.
  Således tycker konstant 95 % av väljarna att Vänsterns politik är skit
  Så tryck upp ditt valmanifest där det hör hemma Bruschan.

  ReplyDelete