Monday, July 20, 2009

Ett mord som symboliserar vad?

Det vore förmätet av mig att säga att jag saknar ”agenda” i det jag skriver.
Det vore förmätet av NÅGON politisk bloggare att påstå att dom för fram helt opartiska sanningar. Men samtidigt så jobbar jag verkligen på att vara sanningsenlig. Jag försöker föra en dialog med mig själv i texterna där jag låter läsarna få ta del av min tankebana. Ibland har jag fel, men jag ber alltid om ursäkt och kompletterar med nya uppgifter om så är fallet.

Men självklart, ämnesvalen anpassas efter min agenda.
Jag skriver om saker som kan bevisa en poäng. Jag är inte annorlunda där än någon annan.

Jag tänker på Marwa Sherbini. Hon och det barn hon bar på höggs ihjäl med 18 knivhugg i Dresden för ett tag sedan.
Jag tänker på hur ett mord kan bedömas olika beroende på vad man har för agenda.

I Egypten och andra delar av den muslimska världen så har mordet väckt starka protester. Tusentals människor har gått ut på gator och torg och skrikit ut sin ilska.
Där är analysen ganska så klar:
Marwa mördades pga en inneboende rasism som finns i Tyskland (kanske i hela västvärlden) gentemot muslimer.
Hon mördades i rättssalen av en tysk man som stod anklagad för hets mot folkgrupp sedan han kallat Marwa för terrorist.
Mordet var en symbolhandling: mot kvinnor i slöja, mot Islam.
Marwas man som blev skjuten i benet av en vakt i rättegångssalen när han försökte undsätta sin fru från knivmannens attacker blev också ett offer för denna rasism.

En annan analys, som ligger närmare min egen, skulle göra gällande att Marwa mördades av en psykiskt sjuk rysk immigrant (vilket kanske, eller kanske inte spelade någon roll i sammanhanget?).
I den analysen skulle man kunna inkludera så vida förklaringsmodeller som ryssars inställning till muslimer, den havererade psykvården, den kollapsade invandringspolitiken i Europa, polisers statistiska och empiriska erfarenhet av muslimska män som den aggressiva parten i liknande situationer (och det felaktiga beslut som fattades på mindre än en sekund med denna kunskap som bas).

Har jag lämnat det tillräckligt öppet nu?
Nu ser ni dom två huvudlinjerna.
Jag har fört fram min poäng utan att ha skrivit någon på näsan.

2 comments:

  1. En blandning av båda analyserna tror jag på.

    För ingen är vid sina sinnens fulla bruk om man mördar en annan människa. Våld är förkastligt, speciellt om det är politiska mord. Eller vad sjutton, mrd eller våld är aldrig acceptabelt.

    Jag lider med dom muslimer som utsätts för hatbrott. Men jag förstår samtidigt vart det kommer ifrån. Men jag kan aldrig stödja våld mot någon

    ReplyDelete
  2. Mittenvägen, ja den är oftast mest rätt, men ibland måste man faktiskt våga säga det rakt ut: NEJ, det finns ingen västerlänsk rasistagenda. Tvärtom dom flesta av oss böjer oss baklänges i hopp om att inte reta eller uppröra.

    ReplyDelete