Sunday, July 5, 2009

Imperiet var en mycket, mycket dålig musikgrupp

Aldrig tidigare har jag sett någon göra ner Thåströms projekt Imperiet som Erik Helmersson gör i Expressen. Imperiet har alltid varit en helig ko för musiktyckare, en ikonisk grupp som man inte får röra. Denna respekt baseras naturligtvis på det som Thåström gjorde med Ebba Grön några år tidigare.

Men precis som alla andra punkikoner så dog Thåströms musik när 80-taletseffekter tog över ljudbilden. Läderslipsar, axelvaddar, laminerade kostymer och synthgitarrer blev det nya svarta.

Det fanns noga räknat INGEN svensk punkgrupp som klarade sig genom new wave-eran med hedern i behåll.

I den vida världen (läs USA) så fanns det ett fåtal grupper som klarade övergången till 80-talet på ett bra sätt, men då rörde det sig främst om grupper från små orter utanför civilisationen som faktiskt inte hade förstått att punken var ”fett ute”.

Melodierna blev oviktiga och dom ärligt brutala texterna från punktiden ersattes av högtravande skildringar om mäktiga dödsfåglar och häxor som bodde i skogen.

Inget genuint fanns längre kvar i en musikstil som hade byggt helt på genuinitet.

Att Docent Död bytte namn till Docenterna, att KSMB blev Stockholms negrer, att Grisen skriker blev Raketerna (sedermera Kometerna) och att Piska mig hårt blev Eldkvarn kunde inte rädda musiken från att suga hästpung.

Denna misär varade länge. Det kom inget nytt som kändes i hjärtan på nära på 10 år. Men på 90-talet kom plötsligt allt på en och samma gång. Nirvana bröt mark och snart fanns intresse för allt som kunde betecknas som realistiskt och jordnära inom musik, film, TV, serier, konst osv.

När Erik Helmersson skriver om Broder Daniel som en kontrast till Imperiet så måste man förstå att Broder Daniel bara var ett av många band som gjorde samma sak.
Överallt. På varenda fritidsgård och varenda konsertlokal spelade grupper som sket i kajal och rockposer över plastiga syntheffekter. Helt plötsligt ville man göra något som kändes relevant igen. Helt plötsligt började DJ: n spela musik som betydde något för mig!

Jag äger en skiva med Imperiet. Jag har spelat den en gång.

http://www.expressen.se/1.1626726

No comments:

Post a Comment