Wednesday, February 10, 2010

En hyllning till SVT

Jag är trött på att SVT jämt och ständigt ska sablas ner. Jag vet att det är populärt i realistkretsar att skriva SVT så här: ”(S)(v)t”. Ja, vi fattar, det är partitillhörigheten på dom som jobbar där, fyndigt…

Men ärligt talat, är det ens sant?
Jo, en stor majoritet av SVT: s anställda är PK-vänstermänniskor med noll kontakt med verkligheten, men samtidigt, SVT har dom senaste åren varit jävla raka i debatten.
Dom är inte nyliberala och undflyende som TV4.
På SVT visas faktiskt reportage om tvångsgifte i muslimska länder, man visar reportage om romska stöldligor i Italien, man debatterar med Sverigedemokrater, Evin Rubar tillåts göra reportage etc.

Vad har TV4: a att erbjuda? Vad har femman? Vad har trean?
INGENTING naturligtvis.

Visst, det finns fortfarande en del gamla dinosaurier på SVT som hindrar debatten, men i mångt och mycket har SVT skött sig jävligt mycket bättre än samtliga andra mediekanaler.
På Debatt vitpixlar man inte, det är Aftonbladets gebit. På SVT visas högkvalitativa serier och dokumentärer.

Ta bara kvällens utbud. Det här är ett högst personligt urval, men ändå: Först var det Succéduon med Anders och Måns. Avsnittet med den svarta butlern är något av det bästa som producerats inom svensk humor (man får gå tillbaka till Killinggänget eller Varanteaterns SVT-produktioner för att hitta samma kvalitet). Efter det var det Landet brunsås, en Karin af Klintberg-produktion (naturligtvis). Ett informativt och underhållande program med den sylvassa Lotta Lundgren, den skönt dumflummige Erik Haag, samt det komiska geniet Henrik Schyffert. Efter det visades Korrespondenterna som handlade om den hopplösa situationen i Afghanistan.

Jag tittar i stort sett bara på SVT. Det är Antikrundan, miniserier som Familjen Babajou eller De halvt dolda. Kulturprogram som Kobra och Kulturnyheterna. Vinterstudion är ett måste på helgerna. Snart är det OS också, naturligtvis har SVT dom bästa kommentatorerna och experterna även där.
Den breda underhållningen är också SVT: s påse: Melodifestivalen, Stjärnorna på slottet, På Spåret etc.

TV4 har vad? Nått jävla löjligt dansprogram med TV4: a ”profiler”…

Hur kan man annat än älska SVT?

Folk som hatar SVT borde tvångsdeporteras till Sydamerika för att få uppleva den kommersiella TV: n i all sin prakt: Sexistiska tävlingsprogram och RIKTIG politisk censur.

Summa summarum: Rör inte mitt SVT!

2 comments:

 1. Kommer du och hälsar på mig i sydamerika då? :)

  Kan hålla med dig delvis i ditt resonemang, för visst är det skillnad mellan Svt och de andra kanalerna. Men jag anser ändå att Svt inte är så demokratiskt i sin nyhetsförmedling som de borde vare med tanke på att det är ett tvång att betala licens för att ens kunna öppna locket på en dator som har TV-kort.

  Personligen föredrar jag alla andra kanaler, för det är ytterst sällan det finns något som faller mig i smaken på de påtvingade kanalerna.

  ReplyDelete
 2. Jag kan hälsa på dig i Sydamerika, självklart.
  Sedan vet jag inte riktigt på vilket område du höll med om det jag skrev?

  Jag tycker inte att SVT lever upp till sin opartiskhet i alla lägen, men däremot måste jag säga att det skett en drastisk förbättring på en rad områden.

  Det finns två klassiska youtube-klipp som jag länkat till här i bloggen förut. Ett av klippen har Jan Miild sammanställt och den kallas "Lögnarna". I det klippet sitter Morgonprogramledaren och tre "experter" och besvarar frågan vad "VI" (läs etablisemanget) ska göra för att "DOM" (läs Sverigedemokraterna aka nazisterna) inte ska komma in i riksdagen.

  I ett annat klipp kallat "Partiet tackar dig" visas det på hur fruktansvärt inställsam Anna Hedenmo är gentemot Göran Persson, och hur bitsk och orättvis hon är gentemot Reinfeldt och Olofsson.

  Dessa exempel har några år på nacken, och det är faktiskt så att sakernas tillstånd är annorlunda idag.

  Man har börja bjuda in meningsmotståndare i debatten. Man har börjat släppa på den Socialdemokratiska förklaringsmodellen etc.
  Nu för tiden kan till och med en Palestinier vara "the bad guy" i ett nyhetsreportage.

  Visst, förändringen skulle kunna gå snabbare, men jag tycker att SVT gör ett förbannat bra jobb med tanke på hur många batikkärringar, och batikgubbar dom har i sina led.

  ReplyDelete