Monday, April 26, 2010

Somalierna i Minnesota vs Somalierna i Sverige

Benny Carlson, Professor i ekonomisk historia, har skrivit en debattartikel i Aftonbladet om den Somaliska framgångssagan i USA.

Benny far inte med osanning i texten, tvärtom, han beskriver väldigt tydligt hur man får människor i jobb: man anammar den amerikanska modellen.

Först av allt måste vi titta på siffrorna. 55-60 % av Somalierna i USA är sysselsatta. Det är ju inte direkt så att man jublar när man ser dom siffrorna. Jag menar, det slår ju sysselsättningsgraden bland Somalier i Sverige (25-30 %) men man skulle ju också kunna säga att det råder massarbetslöshet bland somalier i USA. Det är lika sant som att kalla situationen en framgång.

Men som sagt, Benny berör ju förklaringarna i sin text. Och han har naturligtvis rätt. Med några enkla knep skulle kunna lyckas med Somalierna i Sverige.

JA sysselsättningsgraden bland Somalier i Sverige skulle kunna öka till 60 % om vi saluför Sverige som ett land där man måste jobba för att överleva och där inga papperslösa kommer in.
JA sysselsättningsgraden bland Somalier i Sverige skulle kunna öka till 60 % om vi slutar se ghetton som ett problem och börjar anamma etniska enklavsamhället inom det svenska samhället. Etniska enklaver som styrs av egna regler och lagar (vilket även inkluderar en liberalare syn på exempelvis Sharia).
JA sysselsättningsgraden bland Somalier i Sverige skulle kunna öka till 60 % om vi avskaffar dom sociala skyddsnäten och fullständigt ger faan i vad som händer med dom 40 % som hamnar utanför (vilket naturligtvis ger utslag i en skyhög kriminalitet).

Vi kan naturligtvis göra allt detta. Och DEN liberala drömmen är det många som vill se besannad.
Jag å min sida kan tycka att det låter som en ganska dålig idé…

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article7021416.ab

4 comments:

  1. En sak bara: sysselsättningsgraden i Sverige är cirka 75%. Det innebär inte att 25% av (den vuxna) befolkningen är arbetslös. 80% anses som en relativt hög sysselsättningsgrad i normala tider.

    ReplyDelete
  2. Du har säkert rätt, men mäter man på samma sätt här? Enligt artikeln så gällde sysselsättningsgraden bara dom som är mellan 20-64 år, alltså inte hela den Somaliska befolkningen. Inkluderar man inte hela populationen i vanliga fall, eller sätter gränsen lägre och högre än så? Alltså jag frågar för att jag inte vet.

    ReplyDelete
  3. Nej, 20-64 år låter som en rätt normal grupp att mäta utefter (man mäter den "yrkesverksamma befolkningen", alltså folk som inte är barn eller pensionärer). Om man pratar om "sysselsättningsgrad" är jag nästan hundra på att man syftar på samma mätningsform som i Sverige när man talar om hur många % som är "sysselsatta".

    Bland de 25% icke-sysselsatta i yrkesför ålder i Sverige ingår alltså arbetslösa, men också studenter, sjukskrivna, hemmafruar och förtidspensionärer. Poängen med att prata om andel yrkessysselsatta på det sättet är att se hur stor andel som vid en given tidpunkt är med och bidrar direkt till skapandet av rikedomar.

    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsandel-i-olika-lander/

    74,3% i Sverige år 2008, mot 65,9% i EU som helhet. Skillnaden beror främst på kvinnors större deltagande på arbetsmarknaden i Sverige. Det reella antalet sysselsatta i Sverige har ökat i stort sett konstant sedan 1999.

    ReplyDelete
  4. SCB använder sig av åldersspannet 15-64 år, och det var det jag trodde också. Åldersgränsen sätts normalt lägre än i Benny Carlsons jämförelse.

    ReplyDelete