Tuesday, June 1, 2010

”Påstås visa”

Orden ”påstås visa” har använts flitigt i dag och i går. Det gäller bilderna som dom israeliska styrkorna IDF tog vid bordningen av Mavi Marmara.
Varför dom ”påstås visa” när uppgifter från motsatt sida presenteras som ren fakta är för mig ett mysterium?

Vad beror denna tveksamhet på?
Bilderna finns. Dom ljuger inte. Tvärtom, bilderna förmedlar exakt det som vi redan vet om en konflikt mellan dom som drivs av fanatism (vilken man kan anse vara befogad), och dom som drivs av en önskan att ge igen tiofalt om någon trampar på deras tår.

Hur över 80 % av Aftonbladets läsare kan vara så infernaliskt korkade att dom röstar på att bilderna är "fejk" är inget annat än sorgligt.

Inte konstigt att folk i det här landet är sådana konspirations-buffs. Man vill inte ha enkla svar. Det måste finnas något större, något mer komplicerat bakom.

Folk tror alltså på allvar att IDF skulle ha placerat ut slangbellor, fickknivar och allsköns järnrör för att få islamisterna att se militanta ut?

Vad sägs om nej.
Vad sägs om ett fett jävla NEJ!

Hade Israel velat få bra propagandabilder så hade dom naturligtvis visat bilder på raketer, gevär och handgranater. Men vet ni vad, några sådana fanns troligtvis inte i lasten, och därför kommer vi heller aldrig få se några sådana bilder.

Vad vi däremot kommer få se dom närmaste veckorna är "ögonvittnesskildringar" från folk som inte sett ett jota av oroligheterna, men som ändå känner till allt som har hänt.

Att Israel i detta nu "äger" mediebilden är högst temporärt. Vi kommer matas med historier om folk som känner nån, som känner nån som fått elchocker i genetalierna och som tvingades dricka sitt eget urin inför en skrattande fångvakt med ögonlapp.

Just wait and see...

Israel vet bättre än att ljuga på det sättet. Dom är bra på propaganda, men dom vet att Pallywood-ljug enbart kommer bita dom i arslet. Dom skulle avslöjas på ett kick. Så nä, dom använder kanaler som Memri istället för att framställa araben som galen.

Det är en väldigt effektiv form av propaganda. Man använder sig av riktiga klipp, från riktiga TV-program i mellanöstern. Man tar bara med dom värsta, mest göttiga exemplen naturligtvis. Det är långt ifrån en rättvis bild man målar upp.

Man skulle kunna tänka sig ett motsvarande scenario där någon framställer svenskar som galningar genom att sätta ihop collage med klipp från Big brother, Efterlyst, Hanna och Aschbergs program.

Vi skulle framstå som totala galningar!

Men photoshopande, placerande av bevis etc, sådant lämnas över med varm hand till skurkstater som Libanon, Hamas-styrda Gaza och Nordkorea.

Att IDF störde ut Mavi Marmaras satellit ser jag dock som självklart.
Man vill inte ha bilder på döda och skadade (speciellt inte eftersom att elitsoldaterna i IDF har en tendens att bli ganska sadistiska och hårdhänta i sådana situationer…). Man vill inte ha live-twittrande under en potentiellt blodig sammandrabbning.

För den risken måste IDF helt klart ha kalkylerat med.
Och det är ju därför det är så lätt att peka finger i den här konflikten:
Det som föranledde blodbadet var IDF: s agerande.
IDF ingrep på internationellt vatten. IDF bordade ett skepp som dom inte hade rätt att borda.

Att dom mötte motstånd från galna skägg på en av båtarna var inte förvånande. Det borde funnits med i deras beräkningar.

Man kan göra jämförelsen med Iran.
Tänk om Iran hade bordat ett engelskt fartyg på internationellt hav med dragna vapen (vilket dom visserligen gjort).
Inte faan hade omvärlden fördömt engelsmännen om dom hade gjort motstånd (ens med riktiga vapen, och inte sängstolpar som besättningen på Mavi Marmara).

Hur man än vrider och vänder på saken så är Israel ”ondskan”, och skurken i den här tragedin.
Det är dom som är dom kriminella mördarna.
Det är mot dom som kritiken skall riktas.

Att Carl Bildt är mycket tydligare än mig på den punkten ser jag enbart som positivt. Internationella regler ska faan i mig gälla!

Att islamisterna agerade som islamister är en ren bisak i sammanhanget.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article7224932.ab
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article7224706.ab
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/aktivister-fran-ship-to-gaza-ger-sin-version_4801781.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sa-vill-israel-vinna-striden-om-opinionen_4800157.svd

2 comments:

  1. Jag reagerade också på "påstås visa".
    Man ser kristallklart vilka som gör vad.

    ReplyDelete
  2. Vinklingen av ärendet i media är faktiskt riktigt läskig. Israel/IDF är inga helgon, det är det ingen som påstår, men med lite förnuft ser man vad som är rätt eller fel i det här fallet...

    ReplyDelete