Thursday, December 3, 2009

Aftonbladet vitpixlar fantombild!

Japp, nu är galenskapen officiell!
Poängen med att gå ut med en fantombild är ju att allmänheten ska känna igen personen i fråga, vilket i sin tur ska leder till en arrestering. Det handlar inte om nyhetsvärde. Det handlar inte om att undvika att peka ut vissa grupper i samhället som potentiella våldtäktsmän. Det handlar helt enkelt om att skydda andra människor från att utsättas för brott.

Vitpixling av foton förekommer jämt i media. Där förstår jag åtminstone argumentet (även om jag inte skriver under på det) men i detta fall rör det sig alltså om en SKAPAD bild. Bilden är gjord allena för att underlätta ett gripande.

Mannen på fantombilden har våldtagit en gravid kvinna i Jordbro söder om Stockholm. Han knackade helt sonika på hos henne och klev in efter att ha förhört sig om att hennes man inte var hemma. Att det fanns barn i lägenheten brydde han sig tji om.

Även andra kvinnor i Jordbro har trätt fram och sagt att dom blivit skuggade av mannen i vintermörkret.

Polisen har satsat stora resurser på digitalisering av fantombilder, att Aftonbladet då gör gärningsmannen ljusare och gråhårig i sin fantombild borde rubriceras som hjälpande av brottsling.

Fantombild i Svenska Dagbladet:
Fantombild i Aftonbladet:


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3878899.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6220767.ab

3 comments:

  1. Det är ju för helvete ingen märkbar skillnad på bilderna förutom att den ena är större.

    ReplyDelete
  2. En syndundersökning vore kanske på sin plats...

    ReplyDelete