Tuesday, January 27, 2009

Hamas-matematik

Jaha, så var det igång med dödandet i Gaza igen då. Föga förvånande. Jag hade egentligen tänkt att skriva ett inlägg idag om hur överraskad jag var över att Hamas hade kunnat hålla fingrarna i styr så länge. Men, tja, idag sprack det, och mitt tänkta inlägg gick av intet. Idag dog en Israelisk soldat i ett bombattentat och Israel, dom gjorde som dom alltid gör: slår tillbaka tiofallt.
En palestinier död hittills och två skadade i dom efterföljande flygräderna.
Med Hamas-matte så är alla dödsoffer en vinst. Israeliska soldater som dödas är troféer, Palestinska civila som dödas är viktiga när det gäller omvärldens medkänsla, och Hamassoldaters död är viktiga för kampmoralen hos befolkningen (martyrer är ballt i Gaza).
Eftersom att alla dödsoffer är viktiga, var och en på olika sätt så får propagandaministeriet jobba på högvarv för att värdera hur man ska räkna var och en av dom döda. Att det av Hamas källor anses att Israel mörkar med antalet döda Israeliska soldater är en självklarhet: Gaza skulle ju förvandlas till en judisk kyrkogård och där smäller inte elva soldaters död särskilt högt. Hamas måste även begrunda hur många civila respektive Hamassoldater som man anger bland sina egna offer eftersom att ett lågt antal Hamassoldaters död kan få Gazas befolkning att ifrågasätta modighetsgraden bland dom män som skulle färga marken röd av judeblod.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2380091.svd

No comments:

Post a Comment