Thursday, January 29, 2009

Som man frågar får man svar

Årets skönaste snubbe måste vara Markus Öholm, VD på 118100. Ni känner säkert till 118100:s tjänst, man kan SMS:a in vilken fråga som helst och få svar. Jag tycker att tjänsten är ganska rolig, lite avslappnat skön sådär. Visst, det kan vara hårt för föräldrar att få räkningar där barnen har SMS:at in frågor som ”vad luktar bajs?” osv, men mest är det en harmlös plojgrej som bara blir ekonomiskt svidande för folk som är dumma i huvudet. Nåväl, prästen Erik Holke bestämde sig för att testa tjänsten och SMS:ade in frågan ”Vem är Jesus Kristus” (observera avsaknaden av frågetecken och användningen av ordet ”är” istället för ordet ”var”).
Ganska snart fick den gode Erik svar på frågan. Det plingade till i hans mobil och han läste meddelandet: ”Det är han som i den påhittade religionen kristendomen ska vara frälsaren. Sagan säger att han levde för 2000 år sedan och gick på vatten och hade sig".
När Erik läste detta så blev han så förbannad att han helt glömde bort den gamla kristna devisen ”vända andra kinden till”. Istället vände han sig istället till den kristna tidningen Dagen för att beklaga sig. Tidningens redaktör delegerade jobbet till en av journalisterna som ringde till Markus på 118100 för att genomföra en intervju.
Journalisten hade naturligtvis trott och hoppats på att Markus skulle vara djupt ångerfull, men tvärtom: Markus tog på sig allt ansvar för svaret som Erik hade fått. Markus gick till och med så långt att han sa att det var han själv, PERSONLIGEN som hade skickat SMS:et till prällen. När journalisten ringde så kunde Markus inte låta bli att skratta. Eriks ilska över denna vardagsmotgång var verkligen underbart kul i Markus öron. På frågan om det var företagets policy att göra kunder missnöjda så replikerade Markus ” Nej, men om man hör av sig till tidningar har vi det”.
Men var det då ett korrekt svar som 118100 delgav Erik?
Enligt Markus var det helt korrekt, enligt honom var det Erik som var felunderrättad.
Men sanningen är att Jesus namn finns kvar i en del romerska polisrapporter från den aktuella tiden. Där finns han, Jesus från Nazareth.
Men gick han på vatten och helade folk? Tja, där kan vi bara anta, men en god gissning är att han inte gjorde det eftersom att det är OMÖJLIGT. Kanske var den där Jesus som figurerar i Romarnas rapporter bara en halvkriminell spoling som på frågan om brotten han hade begått kanske på dåtidens geografiska motsvarighet till inbrottstjuvsstockholmska hade svarat:
- Jasså, dom där prylarna, ähh, det var bara några skitsaker som jag gjorde på 00-talet, det är väl preskriberat nu?

No comments:

Post a Comment