Wednesday, November 11, 2009

Det är bara sunt att säga nej

När jag skriver om humanismen, och hur behjärtansvärd den är, så handlar det naturligtvis om bemötande av dom människor som idag bor och lever i Sverige. Man kan inte tala om repatriering och samtidigt vara trovärdig. Dom människor som kommit till Sverige från andra kulturer måste åtminstone FÖRSÖKA integreras.
Flyktingar med skyddsbehov måste även fortsättningsvis beredas plats.

I det arbetet måste kommuner som Vellinge och Danderyd hjälpa till. Att som idag centrera problemen till storstadsområden och förorter kommer leda till ett helvete.
Samhällen i samhället.
Till stor del är det naturligtvis så redan i dag.

När det gäller motståndet till att ta emot trettio tonåringar från Somalia och Afghanistan i Vellinge så handlar det dock till viss del om något annat. Det handlar om självbevarelsedrift och en önskan att inte öka på dom problem som vi redan har i vårat land.

Det finns inget humant med att skapa ghetton och motsättningar. Det finns inget behjärtansvärt med att ge fördelar till familjer som av taktiska skäl låter sina äldsta söner (aldrig döttrar) göra resan till Sverige för att vinna ankarstatus och därmed uppehållstillstånd till efterkommande familj och anhöriga.
Den typen av taktik premieras jämt. Papperslös och barn med hopljugen biografi är en vinnande kombination.

Det finns ingen tvekan hos mig. Det är inte ens ett frågetecken. Det kommer att bli bråk i Vellinge. Det kommer att bli motsättningar. Det kommer sluta med våld precis som överallt annars.

Det finns naturligtvis inget självändamål med att skapa problem i Vellinge. Tvärtom hoppas jag att denna lokala protest sätter fingret på vad fenomenet ensamkommande flyktingbarn verkligen handlar om.

Jag hoppas att vi snart vågar ha en debatt om huruvida taktik ska löna sig när det gäller att få Uppehållstillstånd i Sverige.
Borde inte skyddsbehovet vara det allenarådande vid ett sådant beslut?

Sedan hoppas jag att protesten sätter fingret på hur stort behov Malmö har av hjälp, och att man någon gång måste säga att nog är nog.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3779815.svd

8 comments:

 1. Tja..tror spontant att Hököpinge är en rätt lämplig plats för ett center för ensamkommande flyktingbarn faktiskt.

  Men det finns två stora frågor i den här historien. 1. Den fantastiska egoism som kommer fram hos invånarna i denna lilla by som alltså ligger en kort, kort bit utanför Malmös stadsgräns.
  2. Det fantastiska ledarskap som inte arbetar för att göra gott utan exploatera och underblåsa de antihumanistiska stämningar som kommit upp.
  Ibland måste man som ledare visa och ta ansvar. Här är det tvärtom så, man faller ner till att bli den första i en sorts lynchmobb.

  Vellinge blir mer och mer själva sinnebilden för det inskränkta Exluderande samhälle vilket skulle sänka Sverige om det fick möjlighet att breda ut sig.
  Historierna om Vellinge blir bara fler och fler. Det är inte bra med ett sånt här Ghetto som Vellinge och jag tycker att man borde verkar för en kommunsammanslagning med Malmö. Mycket hellre det än att man skall genom Robin Hoodlagen överföra pengar till ett behövande Malmö.

  ReplyDelete
 2. Leif:
  Vellinge ett ghetto? Nigga please...
  Det låter som ett typiskt uttalande från någon som lever ett rasrent cityshortsliv om jag ska vara ärlig.

  Tonårsgrabbarnas inflytt, och deras efterkommande anhöriga kommer naturligtvis leda till alla tänkbara problem som på alla sätt kommer försämra Vellinge. Det kommer sannorlikt resultera i samma sak som Vännäs fick uppleva: Trakasserier, misshandel, knivhot, krossade fönster.

  Det vore önskvärt om Vellinge tog hand om flyktingar. Det vore inte bara önskvärt: det är rent av tvunget. Men Ensamkommande flyktingbarn som fått uppehållstillstånd för att dom är under 18 år (nätt och jämt) är något som borde motarbetas. Det är lätt att förstå taktiken, men den borde inte uppmuntras.

  ReplyDelete
 3. Hur motarbetar man att ensamkommande flyktingbarn får uppehållstillstånd? Är nyfiken på att höra dina tankar kring det.

  Du anser att det finns problem i storstäderna...men också att det kommer bli problem i Vellinge om flyktingbarnen placeras där. Är din slutsats då att det alltid blir problem när människor flyr/invandrar till Sverige? Eller är det jag som missförstår dig här?

  ReplyDelete
 4. Ibou: Om ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige så ska dessa få uppehållstillstånd.
  Observera ordets uppbyggnad: FLYKTING och BARN.
  Det är då helt egalt om det skapar problem eller inte.

  Om däremot unga män som passerat en massa länder för att slutligen nå Sverige kommer så måste man vara kritisk. Först och främst måste flyktingstatusen påvisas. Därefter måste man faktiskt vara så rå att man (som i exempelvis Norge) gör dentaltester för att avgöra åldern på dessa killar (oigenligheter har visats).

  En tredje sak som borde kollas är hur dessa personer tagit sig till Sverige och varför personerna tagit sig hela vägen till Sverige när det funnits så många andra länder på vägen?

  För som det är nu så används unga killar/män som ankare för efterkommande föräldrar, syskon och andra anhöriga. Och det i ett led av att ungdomarna får flyktingstatus just därför att dom bedöms som barn. Som vuxna hade dom bemötts helt annorlunda.

  Jag tycker alltså inte att man gör sitt jobb i detta fall. Jag tycker att man borde göra sin research och kolla upp åldern på dom som tar sig hit.

  Det ska inte löna sig att betala tiotusentals kronor till smugglare som lär ut taktiska knep som att slänga pass och andra handlingar för att uppnå flyktingsstatus.

  Man måste komma ihåg att "papperslösa" och "ensammkommande" är relativt nya begrepp (iaf i allmänt tal) och då är det värt att vässa öronen lite extra.

  Jag är som sagt för att vi tar emot flyktingar, men här rör det sig uppenbart om en taktik för att lättare få PUT. Visst, desperationen föder idén, jag förstår det, men den ska inte premieras.

  Sedan är det naturligtvis så att dom mest utsatta flyktingarna i världen finns kvar i länderna där krigen pågår, alternativt i tältläger i något fattigt grannland. Det är främst där som resurserna borde sättas in.

  Din andra fråga är omöjlig att besvara eftersom att det beror på vem som flyttar in. Inflyttade norrmän är sällan något problem tex.
  Sedan är det ju naturligtvis så att om det kommer en stor grupp invandrare så är ju alla, var och en, olika individer. Man kan räkna med bråk men naturligtvis kommer inte alla bråka.

  Saker ändras ju med tiden också. Vänskapsband knyts, konflikter uppstår. Vissa stannar kvar i sin hemlands kultur resten av livet och lär sig inte ens språket medan andra blir Svenne-bananer med hus, villa, jobb, vovve, Let´s dance på fredagarna och Ramadanfirande.
  Det är väl ett uppsattsvärdigt ämne skulle man kunna säga, men den övergripande effekten av det mångkulturella samhället har tyvärr blivit otrygghet, rädsla, våld och okunskap.
  Det är en gata med trafik från båda hållen.
  När nazister kastar stenar på flyktingförläggningar så är det ytterligare ett tragiskt bevis på att drömmen aldrig kommer besannas.

  ReplyDelete
 5. Det görs idag åldersbedömningar på vissa barn/ungdomar som söker asyl. Dock ser prövningen annorlunda ut gentemot vuxna eftersom det just rör sig om barn. Bevisbördan är inte lika viktig för ett barn som för en vuxen (naturligtvis).

  Att barn utnyttjas i asylprocessen är naturligtvis väldigt olyckligt (inte minst för barnen) men det är ett problem som är svårt komma åt.

  När det gäller den "övergripande effekten av det mångkulturella samhället" så håller jag inte med dig. Och det är väl ok? Vi har alla olika åsikter om det samhälle vi lever i. Att det finsn problem kan jag hålla med om, men också fördelar och positiva effekter.

  ReplyDelete
 6. Ibou: Du verkar initerad. I vilken utsträckning görs ålderstester? Är det frivilliga tester?
  Finns det adekvata test att göra?

  Vi behöver absolut inte hålla med varandra om hur samhället ser ut.
  Jag är en svartsynt pessimist, men samtidigt ser jag mig själv som realist, så min uppfattning i frågan är förstås att jag har rätt :)

  ReplyDelete
 7. Åldersbedömning görs i alla barnärenden. Sen finns det olika grader när det gäller bedömning (okulär, medicinsk osv). Med tanke på mitt jobb så är jag initierad ja.

  Jag anser att diskussionen kring integration helt spårat ur. Vi väljer att fokusera på just problemen istället för att titta på hur bra integrationen funkat också. Tittar vi oss omkring så ser vi att den som lagar vår mat, städar på vårt jobb, kör våra spårvagnar/tunnelbana, driver vårt lokala närköp/tobaksaffär/spelbutik, ibland tar hand om våra tänder (min tandläkare är svensk-iranier) osv osv har invandrad bakgrund. Det är väldigt sällan jag upplever några problem med just ovanstående människor som går till jobbet precis som jag gör. Kanske är det en kulturkrock av enorma proportioner varje gång Jimmie Åkesson köper en Aftonbladet och ett paket cigg av en muslimsk affärsinnehavare? Eller kör bussföraren sin buss på ett "muslimskt" sätt så Jimmie och andra oroliga SD-anhängare längtar tillbaka till den tiden "Anders" körde samma buss på ett "svenskt" sätt?

  ReplyDelete
 8. Ibou: det känns som om det är något som du inte förtäljer när det gäller ålderstesterna? Antingen så gör man en uppskattning eller så gör man ett faktiskt test på alla individer.
  Som jag fattat det så gör man uppskattningar, och bara i vissa fall tester?

  Oavsett om killarna är vuxna eller ungdomar så är det uppenbart att det är en bra business för smugglare eftersom att ökningen av ensamkommande har varit enorm. Totalt väntas det komma ca 2400 ensamkommande flyktingbarn enbart i år.

  Naturligtvis är det en fråga om taktik, något annat vore naivt att tro. Barn har tre gånger större chans att få PUT. Och jag förstår dom familjer som köper den där tjänsten och skickar sina barn eftersom att det leder till att andra kan komma in efteråt som anhöriginvandrare.
  Som sagt var, money making business för kriminella ligor och en katastrof för redan förstörda förorter.

  Sedan angående den arbetande invandraren. Ja, det är klart att det är bra att folk sköter sig. Alla som sköter sig är välkomma in i samhället. Man måste ärligt talat vara i rubbad i hela huvudet om man har en avvikande åsikt i den frågan.
  Men samtidigt så ligger det något i det som Chris Rock sa när han kommenterade män som säger saker i stil med "I take care of my childen!":
  -You want a cookie! A nigga always wants to get credit for something he´s supoused to do! Your supoused to take care of your children!

  Lite crued, men du förstår vad jag menar. Förorten brinner här och nu, och även skötsamma invandrare blir drabbade av en helt galen invandringspolitik där vi tagit emot för många på för kort tid.

  Eller är galenskaperna kanske något man ska vänja sig vid? Kanske måste man ta det goda med det onda och acceptera att Somaliska tjejer blir utsatta för hot i Rinkeby, eller att samma män som hotar senare åker ner på månadslånga semestrar och krigar lite när det kliar i Jihadfingrarna?

  Man rapporterar alltid om det som är fel, så har det alltid varit. Reportage om Hagamannen är ju jävligt mycket mer intressanta än reportage om en busschauför som sköter sitt arbete. Hårt men sånt är livet.

  ReplyDelete