Monday, August 10, 2009

Charles Manson

Det har alltså gått 40 år sedan den där bestialiska sommaren 1969. Det definitiva slutet för ”the Summer of love”. Minst 9 mord begångna, mestadels av unga kvinnor som lyssnade blint till Manson tankar om världsherravälde.

Mansons manipulativa förmåga var ett resultat av hans bakgrund.
Han hade varit institutionaliserad i stort sett hela sitt liv. Han hade lätt att locka till sig människor med liknande bakgrund, folk med skadad självkänsla, folk som sökte en fadersgestalt.
Tjejer bjöd minst motstånd i det avseendet.
Manson-familjen bjöd ett alternativ till tråkiga 9-5 jobb och krav från samhället, där fanns en frihet som inte existerade i världen utanför.

Och världen utanför kunde naturligtvis bli bättre…

I familjens ranch i Santa Susana-bergen, Kalifornien, började Manson smida sina planer.
Han skulle skapa en fantastisk värld genom att provocera fram ett raskrig.
För att uppnå detta ”Helter Skelter”, ett uttryck som Manson hade snott från Beatleslåten med samma namn, genomförde familjen en rad mord. Även andra mindre brott begicks, exempelvis ”Creepy crawlers” som gick ut på att man bröt sig in i hus, stal saker och möblerade om medan dom boende låg och sov.

Det mest uppmärksammade dådet var det som genomfördes natten till den 9 augusti 1969. En grupp från familjen bestående av Charles ”Tex” Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Linda Kasabian bröt sig in i filmregissören Roman Polanskis hem i Beverly Hills.
Roman var bortrest, men hans flickvän Sharon Tate var där med ett sällskap bestående av Abigail Foiler, Steven Parent, Wojtek Frykowski och Jay Sebring.
Dessa mördades bestialiskt.
Susan Atkins skrev ”Pig” i stora bokstäver med Sharons Tates blod på ytterdörren.
Det åtta månader gångna barnet i Sharon mage dödades likaså.

Meningen med dådet (och alla andra dåd som Manson beordrade men själv aldrig deltog i) var alltså att skapa ett raskrig. Misstankarna skulle riktas mot den svarta delen av befolkningen. Detta skulle följas av ett krig där i stort sett alla människor på jorden dog.
När bomberna hade slutat brisera skulle Manson och hans familj kliva ut från ranchen, ut i världen och roffa åt sig av dom efterlämnade rikedomarna.
Dom få stackare utanför ranchen som hade överlevt (svarta enligt Mansons beräkningar) skulle bli familjens slavar…

Susan Atkins:

Patricia Krenwinkel:Linda Kasabian:
Charles "Tex" Watson:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/mansonmord-upphor-inte-att-fascinera-1.927095

3 comments:

 1. Jag har alltid varit varit facinerad av allehanda sekter. Inte på sånt sätt att jag tycker dom är positiva, utan den psykologiska aspekten av hur det är möjligt att såna kan uppkomma.

  Det är skrämmande många gånger att läsa vad en duktig manipulativ person kan få människor att göra. Hur man enkelt kan få en stor massa att lyda blint, utan att ifrågasätta och söka egna fakta osv.

  Ännu mer skrämmande är det när man inser att det är möjligt att manipulera en hel befolkning, så en sekt behöver inte vara en liten sluten grupp.

  Jag hade en period då jag hade dille på att lära mig allt om olika sekter världen över, och det var faktiskt väldigt intressant. För alla mördar ju inte som tur är, det finns även rätt komiska grupperingar. :)

  ReplyDelete
 2. Ufo Rael, Lufterianer, mormoner etc: jo, det finns en del grupperingar som tror på lite roliga saker.

  ReplyDelete
 3. Alla religioner är väl exempel på idioter som blint följer trupp.
  Skrämmande.

  ReplyDelete