Thursday, August 6, 2009

Tommy Hansson –En belastning för Sverigedemokraterna

Just nu pågår debatten om lämpligheten över utnämningen av Tommy Hansson till ny chefredaktör på SD-kuriren.
Debatten sker både internt bland partimedlemmar och bland folk utanför partiet.

I dag lever SD-kuriren mer eller mindre en obskyr tillvaro utanför partimedlemmarnas sfär men i och med att partiet blir mer och etablerat så växer intresset för publikationen.
Det är inte bara folk i allmänhet som hittar till tidningen, det gäller även företrädare för andra tidningar och medier.

Detta innebär en väldigt konkret sak: det kommer att bli fler granskningar av Sverigedemokrater framöver.
Varje sten kommer lyftas på inför riksdagsvalet år 2010.

Visst, en del av granskningen kommer väl fortsatt vara tarvlig propaganda och handla mer om Zlatan och Pizza än om vad Sverigedemokraterna verkligen tycker i sakfrågor, men en annan del kommer faktisk vara konkret och korrekt.

Sanningen är att jag redan nu tycker mig kunna se att det skett en svängning i hur Sverigedemokrater bemöts i media och av andra politiker. Det är som om någon hemlig mediestrateg helt plötsligt bestämt att lögnerna måste upphöra eftersom att dessa enbart stärker Sverigedemokraternas ställning.

Först ut i den nya vågen var Jan Guillou. Han var nog den första etablerade journalisten som sa rakt ut att Sverigedemokraterna inte är ett högerextremt parti. Sedan följde Kajsa Ekis Ekman från DN som skrev en kritisk text om Sverigedemokraternas värdekonservatism och moralism utan att nämna slitna klyschor om nazism och kebab.
Slutligen fick vi för första gången se en politiker, Niklas Wykman från MUF, som faktiskt VANN en debatt mot en Sverigedemokrat!
Jag hade aldrig sett det hända förut, så jag blev uppriktigt chockad när det skedde.
Men han gjorde det alltså helt utan att försöka plocka poänger med ”hårt arbetande Somalier” eller OSKÄGGIGA ankarbarn med apati.

För mig är Sverigedemokraterna Sveriges viktigaste parti i det att dom på ett sansat sätt vill väcka liv i en debatt som varit så infekterad att ingen vågat ta i den med en tolvfots-tång. Sanningen är att många människor hellre PK-ljuger för hela sin omgivning (inklusive sin egen familj) än yppar en sanningen som alla ändå kan se.
Det är en situation som liknar den i Kejsarens nya kläder.
Alla ser ju att Kejsaren är naken, men ingen vågar säga det med risk att pekas ut som nazist.

Just pga av att jag tycker det, och pga att jag verkligen tror att tidningarna kommer äta upp honom levande så tycker jag att det är viktigt att sätta ner foten och säga att utnämningen av Tommy Hansson till redaktör för SD-kuriren är en riktigt dålig idé.
Här följer en liten presentation av Tommy för er som inte känner till honom:

Tommy har arbetat som journalist sedan 1970-talet.
Han är fd politiker i Ny demokrati och Täljepartiet.
Numera är han lokalpolitiker för SD i Södertälje.
Han har röstat på nästan samtliga borgliga partier i riksdagen och har tidigare varit med i organisationerna ”Ungsvenska klubben” och ”Demokratisk allians”.
Han är medlem i inte mindre än FYRA obskyra religiösa samfund och/eller andliga föreningar: Skandinaviska Swedenborgssällskapet, Sveriges interreligiösa fredsråd, Liberala katolska kyrkan och Moonrörelsen.
Den sistnämnda är en sekt som vill uppnå världsfred genom massbröllop. Målet är en värld där alla talar samma språk (koreanska) och ingen konflikter finns… Deras ledare Sun Myung Moon tillbes som den nya Messias. Denne man har bland annat fält yttranden om att förintelsen var ett straff från gud mot judarna eftersom att dom hade dödat Jesus…
Tommy har skrivit en artikel om att Moon borde tilldelas Nobels fredspris.

Tommy verkar helt enkelt vara en hoppjerka och flummare, en naiv drömmare.
Sådana som han äter dom etablerade tidningarna upp och spottar ut med ena armen bakbunden. Kryddar dom dessutom nedsablingen med lite citat från diverse texter som han skrivit i Contra (där han varit redaktör tills nyligen) och Salt så blir det inte mer än en blöt fläck kvar. Och, ja, en sådan nedsabling skulle VERKLIGEN skada SD: s anseende.
Det skulle dessutom resultera i MÅNGA tappade röster (framför allt bland potentiella röstare).

Det här har ingenting att göra med hur Tommy Hansson är som person. Det har ingenting att göra med hur, eller vad han skriver om i dag. Det finns ingen anledning för mig att tro att han skulle vara otrevlig eller osympatisk som människa, men hans bakgrund gör honom till en sittande anka för meningsmotståndare inom media.

Svenskar är väldigt oförlåtande mot folk med sekteristiska tendenser.

Ska jag vara ärlig, så har jag svårt för det själv också...

17 comments:

 1. Väl skrivet. Jag är själv medlem i Sverigedemokraterna och är djupt oroad över att Tommy Hansson har blivit chefredaktör. Precis som du skriver kommer det att bli rena slakten när media får nys om alla snaskiga detaljer i Tommy Hanssons förflutna.

  Jag förstår inte hur man har tänkt. Först arbetar man i åratal för att göra partiet rumsrent. Sedan riskerar man allt man har uppnått genom att ta in någon sektgalning som har varit medlem i Ungsvenska klubben.

  ReplyDelete
 2. Jag måste ju tillstå att jag inte vet någonting om denna man, men jag litar på lednings omdöme dock.

  MEN däremot så blev jag glad över att Herr Funebo inbillat sig att du och jag är samma person. Det tar jag som en komplimang eftersom du vet att jag anser att du är en suverän skribent, även om vi inte alltid tycker lika :)

  ReplyDelete
 3. Han har gjort ett mycket bra intryck på mig. Han är kunnig, bildad och skriver bra.

  ReplyDelete
 4. Påståendet om att jag skulle vara en belastning för SD när media får nys om min bakgrund missar en avgörande sak: media inklusive vännerna på Expo känner redan till allt detta!

  Det säger sig självt att bloggskribenten ger en nidbild av de organisationer i vilka jag medverkat. Exempelvis Demokratisk Allians må framställas som "högerextremistiskt" av vänstern men var i själva verket en tvärpolitisk, antikommunistisk och antinazistisk organisation. SD är i så fall minst lika "högerextremistiskt" i dag som vad DA var då.

  Jag har vidare inte alls röstat på samtliga borgerliga partier i riksdagen, om nu detta skulle vara så förfärligt. Däremot de flesta.

  Av de religiöst betonade organisationer som räknas upp är två, Skandinaviska Swedenborgssälskapet och Sveriges interreligiösa fredsråd, över huvud taget inga "samfund". Swedenborgssällsskapet är dessutom inte heller "religiöst", utan har blott som målsättning att sprida kännedom om Swedenborgs vetenskapliga och andliga verk.

  Det är för övrigt om du som god patriot inte är bättre orienterad om Swedenborg, en av våra största vetenskapsmän och kulturpersonligheter genom alla tider. Du kan inte din historia, broder!

  Påståendena om att Unification Church skulle vara "antisemitiskt" är fullständigt gripna ur luften. Jag själv, som är en varm vän av det judiska folket och staten Israel och fått en massa skäll för detta i extremnationalistiska kretsar, skulle inte kunna tänka mig att ansluta mig till en sådan grupp.

  Men visst, jag har pläderat för att rev. Sun Myung Moon borde få Nobels fredpris. Den som vet något om hans outtröttliga fredsarbete under de senaste 20 åren torde instämma. Den ärade bloggaren ovan har emellertid inte bemödat sig om att sätta sig in i vad som är verklighetens Unification Church och brister på ett häpnadsväckande sätt i sin (obefintliga) källkritik.

  Nu hör jag redan invändningarna, som går ut på att det inte är de sanna förhållandena som är viktigt för massmedia, utan de är endast intresserade av att smutskasta SD. Det sistnämnda är i och för sig rätt.

  Men det gör man knappast genom att lyfta fram det faktum att SD-Kurirens chefredaktör är en erfaren person med ett brett samhällsintresse, kulturellt och religiöst bevandrad och dessutom skriver förbannat bra. Till på köpet är han dokumenterad antirasist! Borde allt detta inte vara saker som SD borde välkomna?

  Tja, partiledningen gör det ju redan, och det på goda grunder.

  Med andra ord, broder (vem du än är, det vore ärligare att du presenterar dig med ditt rätta namn än att ursäkta dina påhopp bakom en anonym bloggvinjett), du svartmålar medvetet min person (jodå) och bakgrund. Att du gör det på grund av okunskap och en felaktigt analys om vad massmedia intresserar sig för är ingen godtagbar ursäkt.

  Och om du nu skiter på dig av rädsla för vad media kan hitta på mot bakgrund av mitt SD-medlemskap så frågar jag mig osökt: varför då göra en så stor sak av det?

  Du borde, ärligt talat, oroa dig mer för vad extremnationalisterna med anknytning till SD, de som är supernationalister, avskyr judar och Israel och talar om något de med förakt kallar "rasblandning", kan komma med för vansinnigheter fram till valet.

  Det är sådant media älskar att gräva fram!

  ReplyDelete
 5. Hej Tommy!

  Kul att du svarade, det uppskattas.
  Först av allt vill jag bara erkänna rakt uppåner utan omsvep att jag är en feg stackare som gömmer mig bakom min vinjett. Jag har ALDRIG påstått något annat. Faktum är att min respekt för dig, och andra som vågar stå upp för sina åsikter i ett samhälle där man riskerar att förlora både vänner och arbete om man går ut som realist är djup.
  Du är ju naturligtvis själv bättre bevandrad i vad dom olika organisationerna/samfunden som du deltar i står för.
  Vad jag däremot vet är hur folk i allmänhet ser på dessa (bara genom att höra namnen).
  Det må vara hur vackert och fint som helst men finns det en koppling eller citat som kan vinklas så kommer det användas. Och anledningen till att det ännu inte använts är för att det fortfarande är långt kvar till valet.
  Och JA, jag vet att du är så långt ifrån antisemit som man kan komma.

  Angående antisemitismen och folk som pratar rasblandning så är det ett väldigt stort problem, men min bild (och detta är med ögon sett utifrån) är att dessa inte är speciellt aktiva inom SD(?) Jag hoppas och tror i alla fall att så är fallet.

  Men det är klart, rätt ska vara rätt, jag ska göra dom ändringar i texten som är felaktiga (om än det så rör småaktiga saker som vilka benämningar man ska ge olika organisationer).

  ReplyDelete
 6. Tommy Hansson har utsatts för en rad påståenden på olika håll, som inte kan styrkas trovärdigt. Några av dem dyker upp i ditt inlägg ovan. När jag t.ex försöker styrka hans påstådda medlemskap i Moon-rörelsen, så hittar jag bara referenser till nazistsajter. Har du något bättre som styrker?

  Ungsvenska klubben ska han ha varit med i, men vad gör det? Flera svenska borgerliga ministrar har genom åren haft samröre med dem. Oavsett vad det är för en klubb, så är han i gott sällskap.

  Jaså Tommy har genom åren lyckats rösta på alla 4 borgerliga partierna? Jag spred nog mina skurar ännu värre under 90-talets val. Röstade t.o.m. på Vänsterpartiet en gång, hu...

  ReplyDelete
 7. Hej igen!

  Nu har jag snällat till artikeln lite grann.
  Det var inte mer än rätt, det är bättre att låta folk själv ta reda på fakta om grupperna och vad dom står för än att skriva folk på näsan.
  Måste dock säga att det kliade lite i fingrarna när jag suddade bort epitet "högerextrem" framför Ungsvenska klubben... Men, men, vi får väl alla göra vår egen bedömning.
  Patrik: Att Tommy röstat på dom flesta borgeliga partier (plus Ny demokrati och Täljepartiet får man förmoda) handlar inte om att han skulle vara extrem på något sätt, det handlar bara om att det är en sökande själ som inte tycks känna sig tillro någonstans.
  Det var ju inte alls länge sedan han gick över till SD. Jag tror förvisso att han är där för att stanna, men återigen, texten handlar inte om att jag själv skulle vara så jävla förskräckt av hans kringhoppande. Jag bryr mig föga, jag kommer ju från medelklassen gud bevars... Men det finns fortsatt människor i det här landet som har svårt att lita på folk som har svårt att bestämma sig, som jämt är sökande.

  ReplyDelete
 8. Såg att Tommy själv svarat under tiden jag skrev mitt förra inlägg.

  Måhända bra att du ändrat lite i inlägget som du skriver, men jag finner fortfarande ingenting som motiverar rubriken.

  En reflektion du har en poäng i, är att Tommy bara varit med kort tid. Jag förstår om det i sig kan ge viss oro bland sympatisörer och medlemmar. Men det är inte enda fallet där folk nått viktiga positioner inom partiet på kort tid. Ta Sven-Olof Sällström t.ex. som inte var med alls i SD 2006, men var nära att hamna i EU-parlamentet för SD 3 år senare. Möjligheten till kometkarriärer visar att SD är ett öppet parti som inte missar några chanser att sätta rätt person på rätt plats. Det tror jag kommer visa sig vara en styrka i längden.

  ReplyDelete
 9. Det som motiverar rubriken är ju fortsatt det att en nisse på en kvällstidning (vem som helst) skulle kunna köra en lång artikelserie om sektkopplingar, högerextrema grupperingar (iaf i medias och allmänhetens ögon), Contras Palme-historia etc.
  Antingen skulle det kunna vara ett hafsverk som mitt blogginlägg, eller så skulle det kunna vara ett sylvasst journalistiskt verk med skärpa. Vilket som så skulle det kunna få förödande konsekvenser för SD.
  Dessutom är det ju fortsatt så att SD lockar flest nya väljare bland Socialdemokrater som vill tillbaka till folkhemmet. Att partiets topp då består av folk med högerbakgrund i sådan stor utsträckning är också något som kommer ge utslag när valet närmar sig. Jag vet att SD aldrig kommer välja sida där, men det kommer vara uppenbart att dom är ett högerparti när det kommer till kritan, och då kommer många nyvunna väljare dra tillbaka sitt stöd i sista stund.

  Jag tror fortsatt på att det är bättre att ta den här debatten NU än DÅ.

  Sedan är det inget problem för mig att gå in och ändra i min text. Det finns ingen prestige i det. Fakta ska stämma och saker ska kallas vid dess rätta namn.

  ReplyDelete
 10. Jo, men ska partiet agera seriöst så måste första prioritet vara att sätta rätt man på rätt plats, sett ur ett arbets- och insatsmässigt perspektiv. Det går inte att bygga partiet på vad slaskmedia *kanske* kommer skriva. Det har partiet aldrig gjort förr så varför nu? Media har försökt förtala SD i åratal och vi har ju bara vuxit ändå. Finns verklig belastning hos företrädare så är det förstås en annan femma.

  Sant att en företrädare med högerbakgrund kan väcka näsrynkning bland SD-sympatisörer som konverterat från S. Och vice versa. SD's väljare kommer från olika håll, jag är inte övertygad om att de längre övervägande kommer från vänster. Men jag tror det är sekundärt, sålänge alla företrädare enas under SD's politik och talar med samma stämma.

  ReplyDelete
 11. Tommy,

  Du skriver att Demokratisk Allians inte var någon högerextrem organisation. Men du säger ingenting om Ungsvenska klubben, vilket gör mig litet orolig. Ungsvenska klubben är ju utan tvekan ett högerextremt sällskap av värsta slag. En stor del av medlemmarna är nazister och gör ingen hemlighet av det.

  Det kan väl inte stämma att du har varit med i det gänget? Det vore jättebra om du kunde dementera det otäcka ryktet.

  ReplyDelete
 12. Per,

  Lästips om vad Tommy säger om ungsvenska klubben och sitt medlemskap där:
  http://tommyhansson.wordpress.com/2009/07/27/tack-for-fortroendet/#comments

  Den som kallar ungsvenska klubben högerextrema beroende på att några sådana element tidvis lyckats nästla sig in där, måste ju även se Sverigedemokraterna som högerextrema. Retoriken är exakt densamma.

  Ungsvenska klubbens samröre med ett otal högt uppsatta borgerliga företrädare och ministrar genom åren (som du lätt hittar namnen på), går dessutom inte ihop med att de skulle vara högerextrema i den vanligen använda betydelsen.

  ReplyDelete
 13. Patrik,

  Jag har läst vad Tommy skriver på sin blogg och jag blev väldigt illa berörd när jag såg att han bekräftar att han har varit medlem i Ungsvenska klubben. Att du jämför Sverigedemokraterna med Ungsvenska klubben visar att du inte har en aning om vad klubben är för något. Ungsvenska klubben är förmodligen den enda föreningen i Sverige där man kan sitta och förneka Förintelsen och ge uttryck för judehat och nazistiska åsikter utan att någon höjer på ögonbrynen. Tommy Hansson skriver ju för övrigt själv på sin blogg att det fanns gott om "nationalsocialister av den gamla stammen" i klubben!!!

  Den enda minister som mig veterligen har haft samröre med klubben var Margareta af Ugglas som lurades att hålla ett föredrag där för snart 20 år sedan. Det blev stor skandal när det kom fram att hon hade befattat sig med Ungsvenska klubben och både hon, regeringen och moderaterna tog avstånd från klubben och fick be om ursäkt.

  Det här kommer att användas för att utmåla SD som nazianstruket. I värsta fall briserar den här "nazistbomben" mitt under valrörelsen 2010!

  ReplyDelete
 14. Ungsvenska klubben består i huvudsak av personer från tre olika politiska åsiktsinriktningar. Till att börja med är det som sagt gott om nazister. Sedan finns det åtskilliga fascister från Nysvenska Rörelsen. Slutligen har det under senare år tillkommit en del nationaldemokrater. Det antisemitiska inslaget är, och har alltid varit, mycket starkt. Klubben kan med rätta betecknas som högerextrem, för att inte säga nazistisk. Om man försöker utmåla Ungsvenska klubben som ett respektabelt sällskap vet man inte vad man talar om.

  ReplyDelete
 15. Det är väldigt oroväckande att en person som Tommy Hansson har släppts in i SD. Det är i alla fall roligt att se att det verkar finnas personer inom partiet som reagerar mot att en så uppenbart olämplig person har blivit chefredaktör för SD-Kuriren. Ett exempel på detta är den här debattartikeln som en sverigedemokrat nyligen skrev i tidningen Nationell Idag:

  http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=958

  ReplyDelete
 16. Johan: Jag är inte medlem i partiet. Jag är heller inte medlem i Nationaldemokraterna. Många röster som höjts mot Tommy har varit från nationaldemokrater som tycker att Tommy har en för Israelvänlig framtoning.
  Att vara för israelvänlig är naturligtvis en helt befängd anklagelse.
  Det är naturligtvis helt naturligt att vara vänligt inställd till mellanösterns enda demokrati.
  Frågan om rasblandning är också helt ointressant. Det handlar om Kultur, kultur, kultur. ALDRIG något annat än kultur. Tycker man inte det så finns alltid ND (å gu´ ska veta att dom behöver rösterna!).
  Så, näe, missta mig inte för någon som tycker att Hansson är opassande på dessa grunder. Enligt mig är han opassande därför att han tror på saker som andlighet, medium och annat sekteristiskt flum. Detta samtidigt som han har en bakgrund i främlingsfientliga föreningar. Vad en nationaldemokrat som kallar sig själv för Sverigedemokrat tycker är för mig helt ointressant.

  ReplyDelete
 17. Hej!
  Jag tror att Tommy Hansson är utmärkt lämplig då han har två vuxna barn med en judinna. Ingen kan få för sig att han är nazist.
  Swedenborgsällskapet är väl riktigt fint. Sätt er på Mariatorget vid hans staty och förnim hans ande. Att han är med i flera religiösa sällskap visar att han tar det lugnt med religionen.

  ReplyDelete