Thursday, January 7, 2010

En försenad nyårshälsning till mina läsare!

Den här texten blir lite av en övning i Wrestling-lingvistik, förhoppningsvis en rolig sådan även om jag riskerar att skjuta över dom flestas huvuden.

Det må så vara, Damien Demento som gjort videon här nedan är en av dom roligaste personerna på vår planet. Videon har några år på nacken nu så det gör kanske inte så mycket att detta, min nyårshälsning, därmed blir några dagar sen.

Om ni inte känner till Damien till namnet så är det inget konstigt: hans kändisskap är nästintill obefintligt. På 80-talet wrestlades han i WWF (det förbund som sedermera döptes om till WWE)-Det rör sig om amerikansk show-brottning för er som är totala noviser.
I WWF gjorde sig Damien känd som en ”jobber”.

Jobber är en nedsättande term om en dåligt avlönade wrestlare som enbart går upp i ringen för att få en stjärna att se bra ut. Jobbers går helt enkelt upp i ringen och får en jävla massa stryk!

Inte allt för sällan är jobbers helt karaktärslösa och har varken flashiga artistnamn eller häftig klädsel.
Jobbers får oftast inte ens delta i huvudgalan, utan går så kallade dark matches (matcher som går av stapeln innan TV-kamerorna sätts på).

Rollen som jobber kan tilldelas både talangfulla uppkomlingar som testas av förbundet, eller talanglösa stolpskott som enbart får gå matcher för att fylla ut programtid.

Damien var nog mer av ett talanglöst stolpskott om man ska kategorisera honom: en rolig figur som alla ville se förlora.

Man ska dock inte ta ifrån Damien att han hade lite karaktär under sin korta karriär. Han hade någon slags konstig getpäls på sig och ett underligt tudelat skägg. Han såg helt klart ”dementet” ut.

Hans mest kända match var mot storstjärnan Undertaker. Den matchen var över på två minuter och femton sekunder. Undertaker fullständigt krossade Damien!
Efter det försvann Damien mer eller mindre totalt. Förbundens promoters slutade höra av sig och Damien föll i glömska.

MEN Damien gjorde sig sedan en ny karriär när han började spela in youtubefilmer!

Hans egensinniga och aggressiva utläggningar om allt och inget kan mer eller mindre jämföras med wrestlingens promo videos. Den onda blicken och dom hotfulla utspelen mot hans belackare sitter kvar sedan wrestlingåren, och Damien vägrar bryta Kayfabe (dvs han vägrar bryta karaktär även fast det leder till att han får utså hån och Jobber-kommentarer vart han än går).

Han fortsätter spela rollen som den bittra förloraren som tycker att hela världen är full av idioter. Han påminner faktiskt lite om mig själv i det fallet. Både jag och Damien är nog lite av jobbers här i livet.

När Damien smäller ballongen i slutet av videon så kan jag inte låta bli att skratta. Han avslöjar där sin egen insikt: humorn är trots allt inte oavsiktlig, rollen är självpåtagen och medveten.

2 comments:

  1. Ingen aning om vad karln hade att säga. Kan inte lyssna på ljud på den här datorn tyvärr. Men en sak är då säker, han hade i särklass de ondaste ögon jag sett i år :)

    ReplyDelete
  2. Då hat han lyckats med sin rollgestaltning bra!

    ReplyDelete