Saturday, January 9, 2010

Semiguden Ara och den egenkära feltolkaren Ranelid

När Ara la bronsmedaljen på mattan och tågade ut från OS-arenan så blev han hela Sveriges gunstling, en semigud som inte fick ifrågasättas. Jag själv gillade den rebelliska protesten, men mer som en handling mot sporten som sådan än något annat.

Nu var väl protesten från Aras sida mer personlig än så och handlade väl mest om att han hade blivit feldömd. Och i det avseendet vet jag förstås inte om hans agerande var rätt, det tror jag ingen vet ärligt talat.

Jag menar, sporten brottning är ju FULLSTÄNDIGT obegriplig.
I matchen där han tyckte att han dömdes bort så såg hans motståndare möjligtvis ut att vilja fly från mattan i liiite högre grad än vad han själv såg ut att vilja fly, men att till 100 procent påstå att så verkligen var fallet är inte upp till mig eller någon annan lekman att bedöma.
Det är nog inte upp till en brottningsdomare heller eftersom att reglerna är obegripliga även för dom…

Om jag förstått taktiken i brottning rätt så gäller det att vara så defensiv och uttröttande som det bara är möjligt utan att för dens skull straffas ner i partär. Hamnar man i partär så är risken stor att man förlorar poäng.

Alltså: matcherna blir sövande tråkiga. Inget händer. Först står dom och småtafsar på varandra. Sedan får någon (utan förklaring) gå ner i partär. Brottaren som ligger överst tar poäng på någon futtig halvrullning. Dom ställer sig upp igen. Håller fast varandra. Signalen ljuder. Ny period. Samma tafsande. Inget händer. Matchen är över… Ja, ungefär så brukar det se ut.

I alla fall, nu har Ara gått ut och kritiserat det svenska brottningsförbundet. Det är samma korruptionssnack och tjafs om okunniga valpar som vi hört förr från Aras mun, fast då om det internationella brottningsförbundet FILA.

När folk hör att Ara är upprörd så rycks dom med. Helt utan kunskap i frågan kunde man bland kommentarerna i Aftonbladet läsa One liners i stil med ”KUNG ARA!” eller ”Det är rätt, på dom bara Ara!”. Det förekom inte ett uns av argument eller kännedom om bråkets ursprung. Det var helt enkelt rätt att kritisera förbundet just därför att protesterna kom från Sveriges egen OS-hjälte Ara Abrahamian. Det räckte med det.

Den typen av total brist på ifrågasättande fick man även se exempel på när Björn Ranelid gjorde sitt utspel mot Leif GW Persson i en femtonminuters monolog på Stjärnorna på slottet.
Björn, och en hel armé av okunniga artikelkommenterare var övertygad om att Leif hade kallat Björn för ”nigger” pga dennes läppsjukdom.
Något så urbotat korkat har jag aldrig tidigare läst. Folk trodde verkligen på den där sagan.
Det Leif i själva verket hade skrivit var följande:

”I det alltid lika utskällda USA är det sedan länge på det viset att den ende som kan kalla en svart man för ’nigger’ är en annan ’nigger’. Hur underligt det än kan låta har samma yttre omständigheter gjort mig och Ranelid till något slags bröder i anden. ’En pimpinett pappskalle’ och en 'ovanligt grinig gammal gubbdjävel’.”

Vad avsåg då Leif med dessa rader? Jo, han kommenterade fejden med Camilla Läckberg där han hade sagt att hon skriver som Nicke lilltroll talar. Detta föll inte i god jord hos Camilla som kallade Leif för reaktionär gubbjävel och kvinnohatare. Leif menade då på att den enda han hade rätt att hoppa på var en annan man, dvs Björn, den pimpinetta pappskallen.


Så varför har då Ara gått i taket mot förbundet och Jonas Lagerkvist? Jo, Ara lobbade för att hans systerson, som inte hade tillräckligt bra ranking, skulle få en plats i JVM.
Brottningsförbundet svarade med att dom enbart gick efter ranking och att dom inte hade råd att skicka fler brottare. Ara försökte då köpa en plats åt sin systerson genom att erbjuda sig att själv stå för resekostnaden. Detta var dock inte förbundet sugna på eftersom att dom kände att det gränsade till mutor och korruption: ni vet sånt där som Ara så stark hatar…


http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article6387942.ab
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article6394766.ab
http://www.dn.se/sport/ara-tio-oprofessionella-okunniga-manniskor-1.1023050
http://www.expressen.se/noje/tvsajten/1.1832703/gw-bjorn-ranelid-ar-dum-i-huvudet

1 comment:

  1. He, he, du har i alla fal en poäng i din beskrivning av brottning. Och en helt given poäng för beskrivningen av bråket med Leffe GW och den där författaren jag inte kan komma ihåg namnet på.

    ReplyDelete