Monday, January 11, 2010

Knegare redo? –Alltid redo!

Jag ska vara snäll och inte medvetet feltolka Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaards kommentar på Facebook. Han skrev följande: ”Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb".

Jag vet exakt vad Edward menar och jag hatar det. Det handlar inte om något förakt mot invandrare från hans sida. Det handlar inte om att han ser ner på städare.
Det handlar om att han anser att tjänster ska vara tillgängliga och billiga hur ekonomiskt krävande det än må vara för dom företag och arbetare som handhar tjänsten.
Naturligtvis vill han att företag ska betala skatt, men det viktigaste är nog ändå att tjänsterna tillhandhålls…

Anledningen till att man kan skicka ut en städerska som tvättar bajs inom en halvtimme på en Söndag beror på att man har ett överflöd av anställda. Anställda som går in vid behov. Anställda som jobbar per timme. Anställda som under långa tider går sysslolösa och som får försöka pussla ihop sina egna arbetsveckor på olika företag för att få ekonomin att gå ihop.

Edward är inte naiv, han vet mycket väl vad den typen av ”alltid redo-kapacitet” innebär för lönesättning och skattebetalarbenägenhet. Han förstår att det troligtvis är så att ett skitjobb en Söndag kanske ger 70 spänn i fickan på ryskan. Han förstår att personalstyrka troligtvis överstiger det till staten angivna antalet.

Och så vill naturligtvis Edward ha det. Han vill att det ska finnas en armé av villiga arbetare som är beredda att ta vilket jobb som helst för hur lite lön som helst. Det är det som är den moderata arbetslinjen. Det är att sätta arbetare mot varandra. Att konkurrera ut legala alternativ och samtidigt ge dom företagen skäll för att dom saknar ”entreprenörsanda” och ”konkurrenskraft”.

När jag ser företag som pressar priserna på sina varor in absurdum så funderar jag på om folk verkligen förstår HUR man gjort för att få ner priserna till dom nivåerna?
Förstår folk hur företag som Lidl och Ryan air fungerar?

Jag hör ganska ofta folk klaga på att McDonalds har blivit så dyrt dom senaste åren, väldigt sällan lyfts det fram att priserna har gått upp där pga att personalen äntligen har börjat få, en åtminstone någorlunda skälig lön.

Om man tror att hårklippning kan kosta hundrafemtio spänn, eller att en Pizza kan kosta fyrtio så är man faktiskt korkad. Betalar företaget skatt för alla sina anställda, samt registrerar alla transaktioner så är det en matematisk omöjlighet.

Edward kunde inte brytt sig mindre. Han går in Pricerunner för att leta upp den billigaste utlandssemestern: ”hmm, en resa till London för två hundra pix, det är ju kanon, det är säkert ingen som fått lida ekonomiskt för den prissättningen!”

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/riksdagskandidat-i-blasvader-pa-natet_4069071.svd

2 comments: