Sunday, January 3, 2010

Fördomar och generaliseringar

”Det Somaliska forum” i danska Århus gick i samband med mordförsöket på tecknaren Kurt Westergaard ut med ett pressuttalande där dom skrev att dom hoppades att händelsen inte skulle utnyttjas för "negativ generalisering" riktad mot alla med somalisk eller muslimsk bakgrund.

Det kommer det ju naturligtvis göra, och det är inte frågan om det är rätt eller fel, det är helt enkelt en naturlig process.

Generaliseringar, både negativa och positiva uppstår alltid genom människors empiriska erfarenhet av saker och ting: På 30-talet tyckte många i Europa att judar var jordens gift.
Det var naturligtvis en hemsk åsikt, men det var så som många upplevde judarna under 30-talets depression.

Idag, med snabb mediespridningen är det dock närapå omöjligt att sprida fördomar om barnätande kineser, missionärskokande vildar i mörkaste Afrika, eller giriga judar: det finns liksom för mycket information för att det ska fungera.

Det finns inte längre någon mur som separerar öst från väst. Världen har på alla sätt och vis krympt (både genom invandring och genom Internets spridning). Idag kan jag exempelvis slå upp ordet ”meze” på wikipedia, för att sedan gå ner på stan för att smaka på anrättningen.
Jag kan slå upp ordet ”Al-shabaab”, för att sedan åka till Rinkeby för att träffa en av deras anhängare…

Generaliseringen ”Thailändare är ett sådant varmt och trevligt folk” bygger naturligtvis på människors faktiska erfarenheter av Thailändare.
”Svenskar är så timida och konflikträdda” bygger naturligtvis på erfarenheter som folk har av svenskar.
”Italienska killar är sexistiska” bygger naturligtvis på unga svenskors erfarenheter från språkresor till Brighton…

Är dessa generaliseringar osanna bara för att dom inte kan appliceras på hela den svenska, italienska eller thailändska befolkningen? Naturligtvis inte!

Man kan ju inte gärna skapa en felaktig generalisering och få genomslag för denna. Det spelar ingen roll hur många gånger jag upprepar att ”tyskar är ett avslappnat och lättsinnigt folk”, den generaliseringen skulle ändå aldrig slå rot eftersom att den går på tvärs med allt som folk vet om stela tyskar.

Den enda anledningen till att folk över huvud taget har en uppfattning om Somalier beror på att det finns Somalier i samhället: eller rättade sagt dom finns i landet, men saknas nästan helt i samhället (även det är ett sätt att synas, om än ej positivt).

Arbetslösheten bland Somalier ligger på runt 90 % i Sverige, troligtvis är nivåerna liknande i Danmark. Kat-beroendet är stort, och lägg där till den framväxande Al-Shabaabrörelsen där unga kvinnor hotas om dom lever för västerländskt. Det är tunga uppförsbackar för Somalierna som inte vill att negativa generaliseringar sprids.

Och tyvärr så är det ju så att generaliseringar enbart kan förändras genom att folk upplever faktiska möten som motsäger sina tidigare empiriska erfarenheter.
På den fronten har ”Det Somaliska forum” mycket att jobba med…

http://www.dn.se/nyheter/varlden/somalier-fruktar-dansk-fientlighet-1.1021720

7 comments:

 1. Väldigt intressant att du säger att arbetslösheten ligger på 90% i Sverige och Kat-beroende är stort. Vad bygger din statisk på? Egen undersökning?

  Det du behöver göra att vakna och kolla runt omkring dig i samhället. Dom flesta som kör taxi i Stockholm som dessutom är egenföretagare är Somalier. Lika många är bussförare! Antal studenter med afrikansk bakgrund som läser på högskola är idag somalier, en grupp som ständigt ökar.

  Denmark är ett land för sig!

  Mvh Abdi
  leg. biomedicinsk analytiker, Läkarkandidat

  ReplyDelete
 2. Kunde inte hållt med dig mer. Mycket bra skrivet!

  ReplyDelete
 3. Hej Abdi!
  Du har självklart rätt, jag kan inte presentera en källa eftersom att det naturligtvis inte förs någon statistik baserad på etnicitet. Det är ju självklart. Däremot har jag hört uppskattningar på runt 90 % komma från Somaliska föreningar som själva slagit larm när det gäller vad Kat-användadet ger för konsekvenser (orkeslösheten vid Kat-användandet är en av dom stora orsakerna till den höga arbetslösheten).
  Sedan kan man fråga sig vad det spelar för roll om det är 60 % eller 90 % arbetslösa i en viss grupp, det är liksom helt egalt eftersom att alla borde enas om att det är ett problem oavsett.

  ReplyDelete
 4. jag jobbar på en skola i husby, och visst är det många somalier som jobbar hårt, men jag läste siffror som säger att uppemot 50% av afrikaner i rinkeby och tensta är arbetslösa. Nu tor jag att siffran är högre för somalier, har än idag inte träffat en enda somalisk mamma med arbete bland mina elever. Det finns många fall med månggifte i mitt arbetsområde, flera barn har avslöjat hur deras äckliga pappor gör, de skiljer sig från sin fru, på pappret, ty de respekterar inte en "svensk" skillsamässa. Sedan hämtar han en ny ung tjej och gifter sig, kvinnorna blir försörjda av socialen! I somalia har ingen råd med flera fruar, men i Sverige har man det tack vare socialen!!!
  För att avsluta för ett år sedan, under ett möte med en somalisk pappa blev jag och två lärarinnor hotade av en somalisk pappa, han skulle hämta alla muslimer från husbymosken och mörda alla barn på skolan, anledning= En annan invandrargrabb hade retat hans unge!!! Vad gjorde skolan åt hoten, INGENTING!!! Jag har många fler historier om flickor som blir könstympade med skolans vetskap, flickor i lågstadiet som inte en får gå på skolbio, för at det är syndigt! Själv är jag latinamerikan, och får sitta och skämmas åt packet som Sverige släppt in, och Abdi, snälla menar du att somaliuska män inte använder kat??? Sluta nu för fan!

  ReplyDelete
 5. Visst finns det statistik om somalier. 90 procent är inte arbetslösa men det är inte så illa gissat: http://www.realisten.se/2009/12/15/hog-arbetsloshet-bland-somalier-enligt-ny-rapport/

  ReplyDelete
 6. För att avsluta för ett år sedan, under ett möte med en somalisk pappa blev jag och två lärarinnor hotade av en somalisk pappa, han skulle hämta alla muslimer från husbymosken och mörda alla barn på skolan, anledning= En annan invandrargrabb hade retat hans unge!!! Vad gjorde skolan åt hoten, INGENTING!!!

  Vad gjorde polisen åt din anmälan?

  ReplyDelete
 7. skolan gjorde ingen anmälan, det är så vanligt med hot att man blivit blasé. Jag vet att jag borde ha gjort nåt, men då var jag bara en eleveassistent, alltså längst ner i skolhierarkin...detta är sant hoppas ni svenskar kunde öppna ögonen och se vad som händer i våra förorter!

  ReplyDelete