Monday, January 25, 2010

Kändis-bloggare kulturberikad på bio

Japp, nu är det officiellt, ”Inget val” ger sig in i nöjesjournalistiken, rapporterar direkt från ankdammen i den Stockholmska bloggsfären. Naturligtvis var jag tvungen att ge texten dess rättmätiga kvällstidningsrubrik!

Kändisen Katrin Zytomierska gick på bio nyligen, Snabba Cash.
Oturligt nog var biljetterna slut i innerstan så Katrin, hennes man Bingo och deras gemensamma barn Ringo (hepp!) åkte till Heron City som fortfarande hade biljetter kvar.

Well, det var en resa som Katrin aldrig lär göra igen. Hon blev så störd inne på bion att hon var tvungen att skriva en hattext när hon kom hem. Bara spy ut sin ilska över dom idioter som hade suttit på bion och gormat, skrattat åt felöversättningar av Serbokroatiska ord etc.

Katrin använde sig av ordet blatte i sin text, skrev att det inte var förvånande att folk såg ner på folk som betedde sig som dom i biosalongen.

Det fanns egentligen inget sensationellt i Katrins beskrivning av kvällen. Det var ingen som satt och sköt mot bioduken (vilket är ett faktiskt problem i svarta, fattiga områden i USA), det var ingen som våldtogs den kvällen, ingen som blev cuttad. Det uttalades inte ens ett enda litet mordhot.

Det som var förvånande var att Katrin blev så överraskad av ungdomarnas agerande, som att detta var första gången i hennes liv som hon upplevt något liknande?

Vad lever man egentligen i för skyddad verkstad om skräniga ungdomar på ett biopalats i förorten kommer som en överraskning?

Såhär har det ju sett ut dom senaste femton åren. Det lär inte bli bättre dom närmaste femtio…

Katrin, jag hoppas att du använder din nyvunna kunskap, inte till att bespotta ditt polska arv eller genom att ge folk epitet ”blattar”, utan genom att beordra dina innerstads-väninnor att göra en studieresa till Heron City för att själva uppleva Snabba Cash i den miljön. Det ger ju dessutom filmen lite 3D-känsla eftersom att man då omges av människor som inget hellre vill än att framställa sig själva som dom hårda grabbarna i filmen.

Tillägg: Nu är Katrins text bortplockad från bloggen vad det verkar.

2 comments:

 1. Tack för denna trevliga text .

  Förr eller senare får dessa kändisar uppleva Sveriges baksidor . Det glädjer mig !

  ReplyDelete
 2. Ja, det blir en nyttig upplevelse.
  Det var för övrigt intressant att se kommentarerna under Katrins blogginlägg innan det togs bort, för majoriteten av läsarna gav henne verkligen stöd. Det var många kommentarer i stil med "så är det verkligen" och "det där har hänt mig också". Då ska man veta att tjejer som läser glamourbloggar hitintills har varit väldigt restriktiva när det gäller den här typen av utbrott. Dessutom var Katrins ordval mycket grövre än en tillrättalagd text av mig exempelvis. Om formuleringen hade varit skarpare och mindre raljerande så är jag säker på att närapå 100% av läsarna hade gett henne stöd: så illa ser det ut i verkligheten att det numera bara är en fråga om ordval för att få med folk på tåget om den misslyckade integrationspolitiken.

  Jag tycker mig också se lite av en trend i det här. Livsstilsbloggaren Lizzie har ju skrivit väldigt kritiskt om invandringen tidigare, och nu Katrin då. Fler lär följa, det blir alltid så när dammluckan öppnas.

  Vad kommer medierna göra när fler och fler som jobbar inom medierna själva börjar hysa fel åsikter?

  Vad händer om några månaders tid när SD:s ska göras ner i Sveriges radio och någon ställer sig upp och säger att det är fel approach? Jag tror verkligen att det kan ske, men jag har ingen aning om vad reaktionerna kommer bli.

  ReplyDelete