Friday, January 1, 2010

Korta kjolar

Jag har berört det här ämnet förut, men varit ganska restriktiv i ordvalen då. Nu är det slut med det, nu är det faan i mig på tiden att någon sätter ner foten och säger att nog är nog! Dom superkorta kjolarna ÄR ett problem, och jag anser att dom, likt Karthago, bör förstöras.

Att vara frank och uppriktig i den här frågan är jävligt svårt. Själv har jag stört mig på fenomenet sedan det dök upp för en 2-3 år sedan. Jag pratar inte om korta kjolar alá 60-tal nu. Jag pratar om kjolar som slutar strax under naveln och som oftast kombineras med klackar på minst en decimeter. Jag snackar om att jag det senaste året ”bjudits” på minst ett tjugotal upskirts bara genom att gå på stan…

Jag har inte riktigt vågat skriva om det förr.
Naturligtvis handlar det om att skulden från den kvinnliga frigörelsen under 1900-talet: kvinnans rätt att klä sig hur dom vill utan att ifrågasättas.
Det handlar om skammen att ens åsikter ska förknippas med islamisters. Det handlar om hur ens argumentation skulle kunna användas av idioter som anser att ”horor” får skylla sig själva om dom våldtas. Och framför allt så handlar det om kraven att jag som MAN ska uppskatta, bedöma och kommentera dom nämnda tjejernas fysik när dom går förbi på gatan. Jag hatar den pressen! Jag vill inte! Jag vill inte att hela gatubilden ska vara sexualiserad!

Det handlar faktiskt om något så enkelt som anständighet och respekt för andra människor.
Jag går själv inte runt i avklippta jeans-shorts där könshåret sticker ut. Jag hade förstås kunnat göra det, men jag väljer för andras trevnad att inte göra det.

Sålunda kan det aldrig lagstiftas bort, men jag tycker att tjejer i större utsträckning borde vara medvetna om vad deras klädsel förmedlar. Dom flesta som klär sig så utmanande har nog ambitioner att vara mer än runkvirke åt någon finnig tonåring? Jag hoppas det i alla fall? Jag hoppas att gårdagen var kulmen på denna värdelösa trend som gör kvinnor till objekt och män till primitiva jägare.

5 comments:

 1. Menar du att du får bonge varenda gång du ser någon gå omkring i en kort kjol? Det där är bara relativt, och jag har knappast sett något jag reagerat på på stan i Göteborg. Har en släkting som inte klarar av att sova så fort det är det minsta ljud runt omkring, eller hatar att ha tvn på när vi äter middag förutom när det är något hon gillar. Allt är relativt, på samma sätt som en muslim antagligen tar med sig en del fördomar hit till Sverige eftersom han inte är van att se kvinnor ha lika stora möjligheter som män att klä sig(kom ihåg, det är knappast accepterat för en man i Sverige att gå omkring naken)

  ReplyDelete
 2. Släpp det där med bånge och muslim, det är exakt den typen av argumentation som gör ämnet så känsligt. Upplevelsen är individuell, men min känsla är att samhället är alldeles för sexualiserat. Det är klart att inflytande från modemagasin och musikvideos gör sitt. På MTV har det blivit NORM för kvinnliga artister att uppträda byxlösa (Lady Gaga, Beyonce, Kate Perry etc). För mig är det ganska extremt att gå omkring utan byxor, och det är ju sällan man ser män i liknande munderingar...
  Så nej, jag får inte bånge av att se tjejer som visar trosorna på stan (eller på min arbetsplats vilket sker flera gånger i veckan) men däremot så gör det mig distraherad på samma sätt som om någon hade gått omkring med en påklistrad löskuk i pannan.

  ReplyDelete
 3. Min reaktion på det kvinnliga modet just nu är att det är mycket puffärmar, högt skuret liv samt extremt kort kjol vilket får mig att tänka på finklädda småflickor. Är det kanske den reaktionen modeskaparna velat ha hos vuxna män? Vilka knep tar man inte till för pengar?

  Sedan har vi ju de slimmade, ärmlösa med kortkort och de tycker jag passar bäst som baddräkt.

  ReplyDelete
 4. Om ämnet är sexualisering så måste ju andå grejen vara att folk går omkring och är småtända pga något. Frågan är sen om det är farligt för andra eller för dem själva, ifall det skapar problem.
  Om jag ska vara ärlig så tycker jag det inte är mer än rätt att man klär sig i kläder, jag är knappast nudist, är ingen "ist" eller "gan" vad jag vet. Men det är bara för att jag inte ser någon anledning att verkligen ta ställning i frågan, låt folk klä sig som de vill privat. Låt folk klä sig hur de vill offentligt sålänge de inte bryter mot andra lagar med budskap eller går omkring i underkläder.
  Det är bättre och skapa eller hållafast vid normer än att reglera.

  Jag skulle aldrig klä mig som en riktig emo, men jag tycker det är kul att de finns.

  ReplyDelete
 5. Jag tycker att det är att förenkla frågeställningen när man refererar till emos och andra alternativa klädstilar.
  Vad det handlar om här är en extrem objektifiering där kvinnan decimeras till ett runkobjekt, en extension av sin pojkvän.
  Det är definitivt ett problem om många av Sveriges unga kvinnor tar den rollen till sig eftersom att det hindrar utvecklingen mot ett jämställt samhälle. Man kan hävda rätten att vara sexig hur mycket man vill, men man kommer aldrig bort från att konsekvenserna går över på helt andra områden som bildning och minskat självförtroende. Grupptrycket som unga tjejer måste leva med finns inte bland män alls i samma utsträckning.

  ReplyDelete