Thursday, October 15, 2009

Ignorance is bliss!

Det har varit tyst från mig några dagar nu. Det beror på att den politiska debatten i huvudsak har rört ämnena Dawit Isaak och FRA. Det är två ämnen som jag inte vet ett jävla skit om. Lägger man till Lissabonfördraget så har man en treklöver av total ointressanta ämnen som inte rör mig i ryggen.

Jag skulle ju kunna göra det lätt för mig och ha en åsikt utan att veta ett jävla skit om ämnena. Jag vet att det är så folk brukar göra, men det ligger inte för mig att chansa.

Folk tycker att det är fel att Dawit Isaak sitter fängslad men dom flesta kan troligtvis inte redogöra för en enda politisk ståndpunkt som mannen har.

Var står han politiskt? Vad är hans visioner?
Var står Eritreas diktator, Isaias Afewerki, politiskt (ja förutom att han är för diktatur då)?
Någon som vet?
Själv har jag ingen jävla aning, och den okunskapen delar jag med 99 % av Sveriges befolkning.

Ändå påstår folk att dom har en aning. Dom sätter upp banderoller på fotbollsmatcher och engagerar sig.

Mitt icke-engagemang bygger visserligen på fördomar, men eftersom att till och med experter har svårt att hålla reda på alla politiska grupperingar i Afrika så känns det hopplöst att som lekman bilda sig en uppfattning i frågan.

Det sägs att Dawit är en demokratiförespråkare. Det innebär exakt vad?
Det är väl inte som dom där ”demokratiförespråkande” Somalierna som skickade pengar till en ”icke-terroristisk” organisation hoppas jag?

Man har sett det här så många gånger tidigare att man slutat tro på orden.
Alla dessa män med ideal och visioner.
Det är alltid samma utopiska fantasier som målas upp. Ett halvår senare har drömmarna resulterat i landsflykt, massmord och en ny diktator. Ett halvår efter det en amerikansk invasion och ÄNNU EN NY diktator…

Är jag cynisk och orättvis? Det är jag alldeles säkert. Ni får gärna lära mig mer om konflikten i Eritrea och vad dom båda sidorna står för. Jag försökte lära mig själv, men Wikipedia innehöll för lite information för att få en tillräckligt bra bild av situationen.

När det gäller FRA så är det hela väldigt enkelt, och jag reciterar Jim Carrey nu ”Stop breaking the law!”
Herregud, hur svårt kan det vara?
Är det verkligen ett problem att mejl- och mobiltrafiken övervakas? Det är ju bara bra om skurkar och terrorister åker fast.
Dessutom kan man ju fråga sig om staten verkligen är det stora problemet när det gäller den personliga integriteten på Internet?
Är det staten som förser våra datorer med trojaner? Är det staten som attackerar Gmail och Hotmail vilket resulterar i att tiotusentals mejllösenord sprids på Internet? Är det staten som skickar spam? Är det staten som skimmar kreditkort och som skickar virus genom gratulationskort? Är det staten som publicerar adressuppgifter på meningsmotståndare till höger och vänster?

När det gäller Lissabonföredraget så är det inget mer än ett ord för mig. Jag vet dock att jag borde vara emot det. Det har något med EU att göra. Det är något sånt där, vad heter det, överstatligt förmynderi. Det är typ något beslut som fattats ovanför folks huvuden.
Jepp, så är det!

Ignorance is bliss och jag skäms inte ens, för jag vet att jag trots all min okunskap vet mer om dessa ämnen än 90 % av Sveriges befolkning.

http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_3660199.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3658879.svd

2 comments:

  1. Okunnigheten om Lissabonfördraget är enormt, synd att fler inte insett att det betyder slutet på demokratin. När det går igenom så innebär det enkelt sagt att alla länders lagar blir verkningslösa om EU bestämmer annat. EU´s lagar kommer att gälla, våra kan vi kasta på soptippen.

    ReplyDelete
  2. Milla, för din skull ska jag läsa på om Lissabonfördraget. Men jag är skeptisk. Domedagsprofesiorna om EU har haglat tätt, och jag är ärligt talat trött på att försöka uppbåda någon slags rädsla över besluten som fattas där. Kalla det dumdristighet, men jag utgår från att dom som väljs in från dom olika länderna i slutändan är dom som har något att säga till om i voteringarna. Jag tycker att folk väljer fel representanter, men det är liksom en helt annan fråga. Men, som sagt, jag ska ge det en chans. Gäller bara att hitta en informativ text utan politisk vinkling...

    ReplyDelete