Sunday, October 4, 2009

Ordens makt

Mina ord har aldrig ändrat någons uppfattning. Jag tror aldrig någon har gått in på min blogg som Socialdemokrat, och kommit ut som realist.
Jag tog själv inte steget till att bli realist över en natt, det gick så långsamt att jag knappt minns hur eller när.

Däremot vet jag om att orden besitter en jävla kraft och att dom påverkar på lång sikt.
Jag vet att jag, precis som alla andra som uttrycker sig är med och påverkar språket och tankarna inför framtiden.

Det är bara att titta i en tjugo år gammal dagstidning för att se bevis på detta fenomen.
Vad var det för verklighet som dom beskrev?
Mycket var förstås lika då som nu, men andra saker ter sig befängt och verklighetsfrånvänt.
Sjöng verkligen Bert och Ian om drag under galoschen?
Trodde Bengt Westerberg verkligen på sig själv när det gällde det mångkulturella bygget?
Tog Friggebo verkligen ton där i Rinkeby?

En av bloggarna som jag länkar till här på sidan, den vänsterkulturella bloggen ”En man med skägg” skrev ett inlägg där han gjorde sig lustig över gamla reportage i Kamratposten från 1970-talet.

Det fanns minst en story i varje nummer av KP som handlade om något barn som for illa i tredje världen. Det var lilla José som arbetade med fårfösning i Peru, lilla Kodjo som slet i diamantgruvan i Senegal, eller lilla Jarek som fick gå sju mil för att komma till skolan i Warszawa.

Dom unga läsarna skrev desperata insändare där dom önskade reportage om dåtidens populärkulturella ikoner. Till ingen nytta dock.
Eller jo, saker ändras ju, inte sant? På 80-talet fick dom sitt begär mättat (och det med hårsprays-råge!).

I dag kör Kamratposten en artikel om LÄRARE som mobbas… Ett reportage som man kommer göra sig lustig över om tjugo år naturligtvis. Det kommer framstå lika verklighetsfrånvänt som Birgit Friggebos ”We shall overcome”.
Tyckte vi verkligen att mobbande lärare var det största problemet i skolan år 2009?
Var inte den otrygga, rent av farliga miljön (både för lärare och elever) ett långt mycket större problem?

Vi kommer revidera en masse av det som sägs idag. Vi kommer sätta ansiktet i skämskudden gång på gång. Små saker kommer göra sig påminda. Som att Lars Ohly hade ”Jinge” som sin bloggfavorit. Uuuuuääähh! En sådan sak kan man förföljas av längre än en fickronk och ett fiktivt minne av en fotbollsmatch med Nacka.

Nu spårar jag ur, språket gällde det…

Efter elfte september ändrades mycket när det gäller språket. Nya ord dök upp:
Burka, Hijab, Niqab.
Vilka värderingar som läggs in i orden beror på vem som uttrycker dom. Det kan vara en respektfull handling inför gud, eller ett kvinnoförtryckande maktmedel för män med liten kuk.

Jihad: Frihetskamp och förtyck i ett och samma ord.

Ett annat ord som dök upp var islamofob, ett ord som indikerade ett sjukdomstillstånd hos dom som kritiserar den extremistiska delen av Islam.
Som motvikt till det dök ett nytt ord upp, min nya favorit, ”Islamofascism”.

Det är taktik. Tjuv och rackarspel från bägge sidor.

Genom att trycka på vissa ord, genom att göra dom alldagliga och ge dom en innebörd som passar ens agenda så påverkar man i det långa loppet människor.
Dessa nya ord var för dom flesta okända begrepp innan elfte september, men nu tror jag inte att det finns någon som saknar uppfattning om deras innebörd.

Innebörden är dock olika beroende på vem du frågar. Åsikterna ändras med tiden.
På 90-talet var det stora modeordet ”feminism”. Till och med Göran Persson kallade sig själv för feminist. Minns ni? Vilket jävla hyckleri!

Idag blev jag till och med tagen för en kvinna bara för att jag uttryckt en feministisk tanke. Bara en sådan sak. Ordet har blivit lika extremt som Socialist.

Jag tillskriver mig själv som bägge, för jag vill verkligen rädda innebörden.
Skapa en ny innebörd.
Skriva om kartan med ord.

Inte jag själv då, men vi tillsammans.

2 comments:

  1. Livet & världen är precis som det politiska spelet och en modeshow i Paris. Föränderligt. Enda skillnaden är att livet och världen förändras i lite saktare takt. Om 20 år kommer vi nog tyvärr få lära oss innebörden av helt andra ord än idag. För ser vi till hitorien så är det ju ett faktum att världen blir värre och värre. Det är rent skitsnack när folk hävdar att det bara verkara vara värre eftersom vi nu har tillgång till mer medial information osv.

    Att ordet är makt är helt korrekt. Nu är det ju så att det är fritt (som tur är trots allt), och aktar man sig inte så sprids det "felaktiga" fortare och mer slagkraftigt. Det är därför det är så viktigt att man aldrig tystnar.

    Vad jag personligen funderar över ofta är hur lätt folk tar på just ordets kraft, man använder det hafsigt och slarvigt. Man missbrukar det allt för ofta..

    Men du gör som du alltid gör..Använder det på ett sätt som nog skulle kunna få även Lars "fingret" Ohly att byta Jinge till "Inget Val"

    Och du.. Jag har lite på känn att du blev kallad för stumpan av annan anledning än för att du är feminist.. ;)

    ReplyDelete
  2. Visst blir utveckling värre och värre. Det kan bara Jerzy Sanecki förneka. Det var inte direkt vanligt med helikopterrån, gruppvåldtäkter, överfallsvåldtäkter och personrån på 60-70-talet. När man säger att krimminaliteten går ner så hänvisar man på små ändringar år från år, aldrig på ett 10 eller 20-års perspektiv, för där är ökningen helt abnorm.

    Att jag blev kallad för stumpan av Robsten berodde på att jag hade kommenterat en text på hans blogg om Sara Mohamed som arbetar med "Glöm aldrig Fadime och Pela". Jag skrev att jag älskar starka kvinnor och att män som uttrycker sin åsikt i frågan är försvinnande få eftersom att det är bekvämt att tillhöra det härskande könet.
    Robsten antog därför att jag var kvinna.
    Jag gillar ju Robsten, men jag tycker inte att han ska kalla feminster för "stumpan".

    ReplyDelete