Saturday, October 24, 2009

Verklighetens folk

Jag ser att det kristdemokratiska uttrycket ”Verklighetens folk” sprider sig bland Sverigedemokratiska bloggar.
Det används av människor som jag gillar, men jag kan inte låta bli att tycka att uttrycket är fjantigt och påklistrat.

Jag förstår den politiska laddningen i orden, att man med det uttrycket vill ringa in alla oss ”normala människor” som ser problemen i samhället.
Det är ett uttryck för oss som inte har något gemensamt med elitistiska kultursnobbar eller överbetalda politiker.

Uttrycket känns dock självnedlåtande, som om man anser vara sig en del av en grå obestämd massa. Tvärtom borde man känna sig stolt och våga stå för att man är unik. Uttrycket är ungefär lika löjligt som folk som svarar att dom är allätare när det gäller vilken musik dom lyssnar på, eller som skriver insändare under namn som ”vanlig svensson”.

Av någon anledning så tänker jag på TV4: a när jag hör dom där orden...

3 comments:

 1. Håller inte med dig, men jag förstår vad du menar. Och i det sammanhanget håller jag med dig. Blev det begripligt?

  Att vi anv orden verklighetens folk så mycket beror på en väldigt logisk sak. Våra skolade politiker inom etablisemanget har glömt bort hur det är att leva ute i verkligheten. Dom tror sig veta hur det är att vara ensamstående, sjuk, pensionär, arbetslös, eller invandrare. SD består av människor som kommer direkt från just verkligheten. Vi har inga skygglappar på oss, vi är inte drivna av att få behålla våra politiker arvoden när vi uttrycker åsikter.

  Många av oss är så verkliga att vi egentligen vore körda i politiska sammanhang eftersom man i den världen måste vara felfria. Jag är körd, jag kommer aödrig att bli nåt annat än en halvdan bloggerska som skriver nån insändare då och då och springer på styrelsemöten. Men jag VET hur det är att leva i dagens sverige. Jag vet också vad som bör ändras för att det ska bli bättre. Och jag är därför unik. För alla som tillhör gruppen verklighetens folk är just unika. Blandar man alla våra erfarenheter och kunskaper så blir vi svåra att slå på fingrarna. Det är ju därför vi är en sån nagel i ögat på politiker. För vi vet vad vi pratar om!

  ReplyDelete
 2. Jag förstår exakt vad du menar, men för mig är verklighetens folk en slags likriktning, att man jämför sig själv med sina grannar: vanliga Svenssons. Jag är för mycket punkare för att tycka att det är eftersträvansvärt att ha något gemensamt med svenssons.
  Sedan skulle jag aldrig sätta ett kristdemokratiskt epitet på någon, annat än ironiskt.

  ReplyDelete
 3. Vi stal det liksom, bara för att vi anser att vårt parti i sin helhet..allt från den anonyme röstaren till partiordförande är helt vanliga människor.

  Jag anser inte att verklighetens folk är det samma som den slätstrukna svensson. Jag anser att det är ett samlingsnamn på oss alla som lever och frodas i det dagliga samhället. Vi som kommer från skillda bakgrunder, har olika erfarenheter, utbildningsnivåer, olika filosofiska inriktingar, fattiga, välbärgade, sjuka och friska. Det är vi som har tröttnat, vi som har lessnat på att en klick tror sig veta vad vi egentligen tycker och vad vi upplever.

  ReplyDelete