Wednesday, April 15, 2009

Grillad läggs ner? -Ett tecken i tiden

”Blatte i Svenneland” skrev för ett tag sedan ett intressant inlägg på sin blogg om att svenskar var det mest lättstötta folket han kände till. Han skrev det i samband med Lotta Bromés obegripliga utspel där hon påstod att hon hade beskrivits som kriminell i SVT: s program ”Grillad”. Jag håller med svennen (förlåt, blatten) där, men ärligt talat, det är en ganska ny företeelse det här.
Jag tror tyvärr att denna lättkränkthet har kommit lite som ett resultat av den danska Mohammed-teckningskrisen. Innan dess så kunde folk skratta åt ”indianer” som ”rasade” mot Henrik Schyfferts gubbskinkor eller ”Centrum mot Rasism” och deras Nogger-nojja.
Så det är väl ett tecken i tiden antar jag? Folk har blivit uppriktigt sårade av SVT: s elaka komiker. Det finns till och med folk som på allvar anser att vi är skyldig Ryssland en ursäkt efter Tingelinvisan. På något sätt så är det ett tecken på att vi har blivit mer amerikaniserade än amerikanerna själva. Amerikaner är ju kända för att vara lättstötta (ni minns kanske Ola Salos flygplansvitsar på den svenska ambassaden i New York). Han mordhotades då, bad om ursäkt och flydde landet. Skillnaden mellan Ola Salo och en amerikansk artist i samma läge är att den amerikanska artisten inte ber om ursäkt utan ber den felknullade dåren att dra åt helvete.
I USA har man lärt sig att ignorera dom kritiska rösterna. Hur många hatmejl tror ni inte att Jeffrey Ross, Bill Maher och Sarah Silverman får? Hur mycket tror ni att dom bryr sig?
Svaret =Noll gånger noll.
I Sverige har vi inte fattat detta än. SVT tror att man måste lägga ner ett program om 90 % av befolkningen hatar det. Sanningen är att man behöver göra JACK SQUAT!
Man ska inte lyssna på nymoralistiska idioter.
Låt oss istället kritisera Grillad där det förtjänar att bli kritiserat: På humorfronten. Och ärligt talat, om man inte kan humor (ja, det är en vetskap) så ska man inte öppna sin käft i den debatten. Så alltså: kritisera gärna Pang Prego-gänget som inte kan humor, men säg inte ett ord om Peter Wahlbeck eller Kristoffer Appelquist, för då har du diskvalificerat dig från debatten för all framtid.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2736061.svd

No comments:

Post a Comment