Wednesday, April 22, 2009

Vi har ju ingen lokal!

”Rovfisket gör oss till pirater” säger en Somalisk pirat. Citatet får mig att tänka på den gamla Lorry-sketchen där Johan Ulvesson i rollen som punkare säger ”vi har ju ingen lokal!” när han får frågor rörande varför han och hans kompisar begår allehanda brott.
Ursäkten är usel. Bara människor utan inre spärrar sätter en k-pist mot en annan människas huvud. Jag hoppas och tror att dom flesta människor på den här jorden hellre svälter ihjäl innan dom skadar andra människor.

Ni kan kalla mig för idiot, det har jag ingenting emot, men jag skulle hellre dö än att vara till besvär –Jag antar att jag är lite ”asiatisk” på det viset.http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2780631.svd

6 comments:

 1. Man kan ju fråga sig varför piraterna inte kapar fiskebåtar då om de anser att de är de som gör att de inte kan försörja sig? Det vore bättre att Somalia (och världen) tog tag i detta med hårdhandskarna så fick de istället en rimlig chans att försörja sig på t ex turism. Då kan också de utan några medel (piraterna har ju faktiskt många gånger mycket större resurser än den genomsnittlige somaliern) få möjlighet att ta del av inkomsterna.

  ReplyDelete
 2. Jaha... Så du menar att ingen mat, inte är en ursäkt för att man försöker skaffa sig mat till varje pris? Du skulle hellre svälta? Att behöva äta är ett lyxproblem? Är det vad du försöker säga?

  ReplyDelete
 3. Jag menade exakt det som jag skrev: Jag skulle hellre svälta ihjäl än skada andra människor. Världen är dessutom full av människor som lever efter just den principen. I värsta fall så stjäl man mat och saker, men aldrig någonsin står man med automatvapen mot någons hals. Alltså, hade jag bara ägt en k-pist så hade jag naturligtvis bytt den mot mat: Det är ett enkelt val för alla människor som har kvar en gnutta av humanism även om det innebär att man själv går under.

  ReplyDelete
 4. Stina: Somalia är ett lost case. Det kommer aldrig bli ett turistland.

  ReplyDelete
 5. Piraterna svälter inte. De har ganska gott om resurser. Förmodligen kan priset för ett automatvapen föda en halv by under rätt lång tid.

  ReplyDelete
 6. Stina: Jag tror nog inte att dom som håller sig till fisket har det så fett. Svält är möjligtvis en överdrift men det är inte långt ifrån. Att piraterna inte svälter är ju en självklarhet, i Svd:s artikel kunde man ju läsa om en snubbe som hade köpt både lastbilar och lyxbil. Att ett automatvapen kan föda en halv by är nog inte heller ett korrekt antagande med tanke på hur mycket vapen som ryssar och andra dumpat över afrika dom senaste femtio åren.

  ReplyDelete