Friday, April 17, 2009

Människor det varit synd om

Om ni är som mig och älskar allt som rör skvaller om kändisar (riktiga kändisar) så bara måste ni checka boken ”Människor det varit synd om”. Författaren Kalle Lind är ett geni som snappar upp detaljer i bortglömda mediahändelser och historiska dokument. Han skriver roande om allt från Carolas oförmåga att greppa Hagge Geigerts Göteborgshumor, till hur Stalin brukade knacka ut askan från sin pipa på Nikita Chrusjtjovs panna.
Boken tar upp 48 människor/folkgrupper som det på något sätt varit synd om. Som bäst är dock Kalle när han är elak och knappt förmår få in det där ”tyck synd om-inslaget” i sina texter.
Två exempel på detta är texten om den självgode ”poeten” Lasse Berghagen, samt texten om när Sven-Bertil Taube gangbangade en hora i Paris på ett väldigt ”gentilt” och ”gentlemannamässigt” sätt.

Många av händelserna i boken finns fångade av TV: s kameror (nej tyvärr, Sven-Bertils gangbang finns ej att tillgå). En del är sådant som man har sett tidigare, men det mesta kommer som nyheter, i alla fall för mig.
Visst, Fredrik och Filip har ju varit och rotat i arkiven förut och plockat upp många av dom roligaste TV-händelserna (KU-förhöret mellan Anders Björck och Carl Lidbom, intervjun med Martin Dahlins mamma, Kjell Bergquists rasistattack mot den koreanska skvallerkärringen Tom Hjelte etc) men man önskar verkligen att SVT kunde ta hjälp av folk som Kalle Lind och gräva fram allt det där andra gottiga som döljer sig där. Jag skulle älska om ”Människor som det varit synd om” hade blivit TV-serie.
Jag hade älskat att få höra Arne Thorens fucka upp rapporteringen vid månlandningen OCH Kennedys begravning…
Jag hade älskat att få se Görans Skyttes bögnojjiga intervju med Rickard Woolf.

Kalle Lind +Karin af Klintberg hade varit en perfekt kombination för uppdraget.
Karin har ju visat att man till och med kan göra långfilm av Ebbe Carlsson, trots att det i mångt och mycket saknas rörlig film som dokumenterar dom viktigaste delarna av hans liv.

No comments:

Post a Comment