Tuesday, February 17, 2009

Wallraffandet av SDU

Günther Wallraff gjorde sig känd i världen genom sitt undercoverreportage där han iklädde sig rollen som turkiska gästarbetare i Tyskland. Avslöjandet var brännhett. Det visade på djupa orättvisor för dom som befann sig på samhällets botten. Det visade på hur gästarbetarna mer eller mindre behandlades som livegna slavar. Motsvarigheten i Sverige kan man nog sägas vara det superbra reportaget som Uppdrag granskning gjorde om städare på hamburgerrestauranger för något år sedan.
Dom reportagen var bra eftersom att dom avslöjade saker som folk och politiker länge hade blundat för. Förhoppningsvis leder den typen av avslöjanden till något gott även för dom stackars satar som utsätts för brotten, även om pengarna alltid tycks segra i slutändan…

Nu har alltså ”wallraffandet” nått Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Under sex månader infiltrerades dom av Caroline Stenman från Sveriges radios program Kaliber.
Sex månader, det är ganska lång tid. Lägg där till att hon när hon avslöjades befann hon sig på en rent privat tillställning, en fyllekryssning som SDU hade anordnat.
Jag vet inte om ni själv varit på kryssning, men skandalerna brukar inte vara långt borta, och jag kan komma på ett tiotal historier från min egen bekantskapskrets som skulle kunna framstå som ganska graverande om mina vänner hade haft en politisk titel.
Så gör nu det experimentet själva:
Ta din egen bekantskapskrets, sätt politiska titlar på dina vänner och tänkt tillbaka på vad du sett och hört dom senaste sex månaderna.
Vad finns det för smaskiga detaljer att berätta om?

Kanske finns där någon saftiga otrohetshistorier?
Kanske en historia om dom där killarna och tjejerna som tog lite för mycket av det gröna i bastun?
Kanske något negrerskämt som drogs?
Kanske en farsa som stack från sin tjej och nyfödda barn för att hitta lugnet i Indien?

I alla ungdomskretsar så finns det potentiella skandaler om man wallraffar.
Att någon i SDU under sex månaders tid har kläckt ur sig diverse rasistiska citat är inget som kommer förvåna det minsta.
Valstugereportaget visade väl just det, att rasismen finns överallt.
Så ja, jag är säker på att Kalibers reporter har lyckats få citat på band i stil med ”Hitler hade rätt, man borde ha gasat ihjäl alla blattar” eller ”Man borde släppa en stor jävla atombomb över alla jävla apor i mellanöstern”. Kanske har Caroline till och med avslöjat att det finns någon/några i SDU: s utkant som både förr och nu har sympatier med Folkfront och andra naziorganisationer.
Det ska verkligen bli intressant att se vad Kaliber har kommit på för avslöjanden. Men alltså, det mest troliga är att SR enbart kommer sparka in dörrar som sedan länge stått öppna.
För Wallraffandet är nämligen sådan till sin natur, eller borde i alla fall vara så: man kan med dold identitet avslöja saker som ingen vet om eller orkat bry sig om.
Att sjuttio procent av Sveriges befolkning ogillar folk från andra kulturer är dock ingenting som man behöver följa SDU för att avslöja, det räcker med att gå in i fikarummet på valfri arbetsplats, eller gå in i valfri moské.
När det gäller händelsen i hytten, och rånet av Carolines väska så är det mer eller mindre en ickehändelse. Caroline blev rädd när hon blev avslöjad, det är förståeligt. Hon var konfronterad av fyra män i hytten. Det är också förståeligt att Erik Almquist och dom andra personerna från SDU blev rädda och tog hennes väska. Deras första antagande var att hon var spion utsänd från AFA. Det är förståeligt, speciellt med tanke på att Erik och andra från SD och SDU råkar ut för mordhot och till och med mordförsök med jämna mellanrum från den grupperingen.
Att man inte lämnat tillbaka filmen till Kaliber beror naturligtvis på att man inte vill få sitt ansikte klistrat över hela Internet med citat som är tagna ur sitt sammanhang ackompanjerat av suggestiv musik i bakgrunden.

Jag tror att ni kan komma på händelser där ni själva spelat huvudrollen dom senaste sex månaderna som ni helst inte vill att folk ska beskåda. Händelser som varit av högst privat natur med enbart vänner som vittnen. Händelser som exempelvis kanske har skett på en Finlandsfärja efter ett lite för stort alkoholintag?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2481591.svd

1 comment:

 1. Precis. Walraffa Sveriges Radio på deras personalfester och dylikt och du kan säkert hitta ett gäng skandaler där med.

  Detta tyder endast på desperation ifrån SR:s sida. SD bara växer och växer. Nu måste vi smutskasta dem för allt vad tyget håller!

  Övriga politiska ungdomspartier har mer eller mindre bjudit på skandalerna gratis.
  SSU-ordförande som slåss på krogen,
  "Muf-topp utesluten efter spritfest" / Expressen 18 dec 2008

  Sen har vi ju hela dataintrångshistorien med LUF.

  Förargligt att de där SDU:arna ska vara så skötsamma. Nu måste vi nog infiltrera dem i ett halvår och åka på kryssning med dem.

  Man kan riktigt se framför sig hur SR-reportern sitter där med sin dolda mic och bara väntar på att nån ska kläcka ur sig "NEGERBOLL" på fyllan, så Expressen får sitt scoop. :)

  ReplyDelete