Tuesday, September 8, 2009

”Den stora resan” vs Idol

Idag blir det en megakamp om TV-tittarnas gunst.
Fyran vs SVT.
Den stora resan vs Idol…

Jag kommer osökt att tänka på det där Johan Glans-citatet i Parlamentet när han sågade innebörden av att vara svensk: ”Och sen blir det helg och så sitter man där med sin indolenta familj och tittar på På spåret, Bingo Royale och Hey jävla Baberiba!”

Om vi ska tala om bröd och skådespel så är det oklart om det kommer i större doser än så här?

Den Stora resan vs Idol.

Sug på dom orden.
Skämmes ta mej faan!
Ändå lär man väl sitta där som ett fån och följa nått av det...
Jag menar, i brist på annat. Av trötthet kanske?
För att man inte orkar tänka hela jävla tiden?

Vad Idol går för vet vi redan sedan tidigare. Jag är svag för skiten, speciellt nu i audition-omgångarna. Jag känner mig dock alltid smutsig efter att ha sett på Idol.
Äcklig rent utav. Jag måste duscha efteråt.

Man kan ju förstås hoppas på att det kommer fram en ny Lasse Eriksson (som för övrigt släpper sin skiva ganska snart) men troligtvis blir det väl samma ”sjunga-fint-på-skolavslutningsvis-deltagare” som det brukar.
Det är inget bra recept om man vill bygga artister med långa karriärer, men i det korta loppet fungerar det som underhållning.

Den stora resan har ju fått skit redan innan det sänts. Den befogade delen av kritiken gör gällande att det inte är verkligheten som skildras.
Det är det sällan i den här typen av program.
Amazing race är väl inte heller direkt dokumentärt (nu senast var det gökklockor, joddlare, stora skägg och Lederhausen i Tyskland).

Himbafolket har slängt sina västerländska kläder och blivit old school-leriga för att framstå som mer rustika. Dom har ersatt sina plåtskjul med lerhyddor, och affären där dom brukar gå och handla har klippts bort av producenten eftersom att det inte var exotiskt nog…

Visserligen inkräktar inspelningarna på byfolkets vardagsgöremål. Dom har till och med fått flytta för att hamna längre bort från civilisationen, men diskussionen om ersättning känns ändå ganska löjlig. Det är egentligen skit samma om dom fick majs, pengar eller ingenting som lön. Man brukar oftast inte få någon betalning alls för att delta som statist i dokusåpor.

Dessutom vore det naturligtvis bra om folk slutade behandla andra människor som barn. Är man helt viljelös och handfallen bara för att man inte har gått i skola och talar her queens english? Folk kan väl tala för sig själva och kräva den ersättning som dom själv tycker är lämplig?

Nu har dock produktionsbolaget Eyework satt sig i förhandlingar med LAC, Legal Assistance Center, som företräder minoritetsgrupper i Namibia. Ersättningen kommer höjas från dom ca 45 kronor per dag och deltagare plus några säckar majs som var sagt från början, till en nivå på ca 50 000 kronor +medicin.
Ingen opponerar sig, alla är nöjda.

Men som sagt var, verkligheten speglas inte i programmet och det tycker jag är synd, för den inblicken skulle verkligen alla parter vinna på.
Det hade varit betydlig mer intressant att faktiskt se dom effekter som globaliseringen har haft på detta folk. Den polerade, mer ”vilda” bilden gör att projektet känns ganska falskt och menlöst.

Det skulle vara som om namibier gjorde ett TV-program om svenskar och vi där representerades av samer som bor i kåtor och täljer knivslidor av renhorn…

Vi skulle naturligtvis inte kalla det rasistiskt, men däremot töntigt och oseriöst.
En utebliven ersättning för samerna hade vi naturligtvis inte brytt oss ett skit om.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article5756166.ab
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article5728087.ab

2 comments:

  1. Pengar..Halvsanningar..Pengar..Fabricerade uppgifter och återigen Pengar. Det är grundstommen i dagens samhälle. Känns det iaf som ibland.

    Men här blir det Idol. Kan inte låta bli att förfasas över vad lite vänner en del måste ha, som tutar i krakarna att dom faktiskt kan sjunga :)

    ReplyDelete
  2. Det blev Den stora resan för min del. Lite intressant var det allt, men det spelade lyser igenom. Speciellt när naturfolken reagerar som om dom aldrig har sett vita människor förut. Dom förstår ju konceptet med kameror så helt utanför civilisationen är dom allt inte.

    ReplyDelete