Wednesday, September 9, 2009

Det är inte en naturlag att västerlänningar är oskyldiga

Norrmännen Tjostolv Molands och Joshua French har dömts till döden i Kongo-Kinshasa. Det kan inte vara så kul. Fem gånger om dessutom. Man kan ju tycka att ETT dödsstraff borde ha varit tillräckligt, men det var väl inte nog avskräckande kan man tänka sig?
Det är den amerikanska modellen som kongoleserna kör med, straffen adderas på varandra in absurdum.

Det är en hel radda av brott som norrmännen dömts till, bland annat spioneri och mordförsök. Men mest graverande är naturligtvis mordet på Abedi Kasango, en man som agerade chaufför åt norrmännen innan han sköts till döds den 5:e maj i år.

Vi kan skratta hur mycket vi vill åt att Celine Dion spelades i rättssalens högtalarsystem, eller att domen förkunnades på franska inför dom tolklösa och skogsskäggiga norrmännen.
Vi kan verkligen skratta åt allt det primitiva och slå oss för bröstet. Vi kan konstatera att här i väst har vi minsann riktiga stolar i våra domstolar, inte några vita plaststolar avsedda för utomhusbruk.

Men sanningen är den att väldigt många människor är allt för snabba med att avskriva ärenden likt detta enbart för att dom anklagade råkar vara vita västerlänningar.
Av det lilla vi vet i ärendet pekar i stort sett allt på att dessa norrmän är skyldiga till mord.
Motivet är väl lite luddigt allt jämt, men allt annat pekar verkligen åt det hållet.

Det är sällan jag använder mig av ordet rasism, men i det här fallet är det faktiskt berättigat.
Alla som benfast slår fast att norrmännen MÅSTE vara oskyldiga bara för att dom dömts i ett U-land gör detta med hudfärgen som förklaringsmodell.
Alla hade köpt att dom var skyldiga rakt av utifall dom hade varit svarta.

Ta Calle Jonsson som exempel, han svensken som anklagades för mordförsök på Kos. Han blev friad till slut, men faktum kvarstår: offrets blod fanns på hans kläder, vittnen pekade ut honom (däribland den man som faktiskt blev knivskuren).
I Sverige målades Grekland, ett modernt land i Europa, upp som ett genomkorrumperat skitland där rättvisa inte existerar.
Var det verkligen rättvist? Ljuger alla människor automatiskt bara för att dom inte är svenskar?

Jag vet förstås inte vad norrmännen gjorde där i Kongo-Kinshasa. Vi får kanske aldrig veta.
Men norrmännen hade sina militära ID-kort på sig när dom greps. Dom hade nyligen startat ett säkerhetsbolag. Dom hade tidigare sparkats från den norska militären eftersom att dom hade försökt göra egna rekryteringar därifrån till sitt privata säkerhetsbolag.

Två män med bakgrund som yrkesmilitärer reser alltså in i ett krigsdrabbat land. Man kan anta att sol och bad inte fanns på agendan.

Enligt norrmännen själva gjorde dom resan in i Kongo-Kinshasa för att dom ville starta upp ett nytt företag: ett företag som skulle specialisera sig på extremäventyrssemestrar för rika människor.

Jo, jag tackar för extremäventyr jag…
Kongo-Kinshasa är väl ungefär det mest extrema land man kan tänka sig: krig, mord, stympningar och blodsdiamanter i en härlig symbios.

I Kongo-Kinshasa torde det finnas betydligt mer pengar att tjäna på att agera privat livvaktsarmé åt ”affärsmän” än att anordna krigsrollspel för äventyrslystna brats.

Jag vet som sagt var inte vad som verkligen hände där nere. Jag kan dock anta vad som hände.
Det är troligt, rent av sannolikt att dom bägge norrmännen inte har rent mjöl i påsen.

Sedan har vi fotot då (förutom vittnesuppgifter från mordplatsen, och dom vapen som hittats på norrmännens hotellrum det vill säga).
Hur förklarar man ett sådant foto?
Hur förklarar man bort det där mega-smilet?
Enligt norrmännen berodde leendet på den lättnad som dom kände efter att ha överlevt gangsterattacken som dödade Abedi Kasango.
Jag vet inte om jag själv skulle ha fyrat av ett leende om jag stod och skurade upp blodet från min döda chaufför i den afrikanska natten… Men så har jag ju heller ingen bakgrund som yrkesmilitär.

Ärendet kommer ju att bli en utrikesdiplomatisk fråga nu. Norska staten har krävts på en halv miljard i skadestånd för spioneri. Den delen av domen är naturligtvis absurd. Männen har naturligtvis agerat på eget bevåg, men just det kan bli det som räddar dom i slutändan. Norge kommer säkert lösa ut dom bägge männen med en saftig check.
Skuldfrågan kvarstår dock.
Mycket pekar som sagt var på skuld. Även fast dom är vita i skinnet.


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3495707.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3492323.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3486713.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5756357.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5758847.ab

4 comments:

 1. Det luktar lite unket i min näsa måste jag säga. De två herrarna har nog inte helt rent mjöl i påsen. Med tanke på att det är väldigt lätt att komma i kontakt legoknektsverksamhet även som svensk. Det är dock i förklädd form så att säga. "Säkerhetsföretag" är ju numera det officiella namnet på det hela. Kolla in Blackwater...

  ReplyDelete
 2. Bra skrivet, och jag hoppas norrmännen ruttnar bort där nere.

  ReplyDelete
 3. Nickar och instämmer.

  jag tror ju att dom är skyldiga. Sen är jag emot dödstraff så av den anledningen hoppas jag att det inte slutar med en halshuggning bland getter och hönor på nåt torg.

  Men jag är lite inne på också om Kongo kanske ser en chans att försöka mjölka Norge på en massa pengar (dom har ju gjort ett försök) just för att dom är så medvetna om vilket liv det blir när människor från väst begår brott..

  ReplyDelete
 4. Självklart försöker dom mjölka Norge på pengar. Spionerianklagelsen i domen är ju rent nys, ett sätt att tjäna pengar. Norge borde bara peka finger åt dom anklagelserna (även om dom inte kommer göra det). Sedan är jag själv också emot dödsstraff, men jag har inte mer sympati för dessa norrmän än för någon annan människa som är dömd till döden.

  ReplyDelete