Tuesday, September 22, 2009

Nardwuar the human serviette

Journalisten Nardwuar, den mänskliga servetten från Vancouver Kanada, är naturligtvis spritt språngande galen. Hans kunskapsbank är outtömlig. Han vet ALLT som är värt att veta om banden/artisterna som han intervjuar.

Det finns nära på ingen i musikvärlden som har undgått honom och hans underliga frågor. Han har intervjuat ALLA: Från dom största hiphopstjärnorna, till dom minsta punkbanden.

Hans kläder, frissa och nasala röst retar många. Mer än en gång har han varit nära på att få stryk.

I en intervju som han gjorde med bandet Blur så puttades han omkull vid upprepade tillfällen. Bandet ställde sig mitt i ansiktet på honom för att mucka gräl. Dom HATADE verkligen hela hans uppsyn.

Andra, som N.E.R.D i videon här nedan chockas av Nardwuars kunskap.
Dom kan inte låta bli att kapitulera inför hans visdom.
Hans förmåga att plocka upp referenser och inspirationskällor hos banden är verkligen häpnadsväckande.

Ett bra exempel på detta var när han intervjuade den svenska artisten Lykke Li.
Till intervjun hade han med sig två singlar. Den ena med bandet Dag vag, och den andra med gruppen Tant strul.

Först och främst ska vi betänka att intervjun ägde rum i Kanada. Han hade alltså köpt dessa skivor på import enbart för att imponera på Lykke Li.
Tant Strul-singeln var deras skivdebut från 1980, och jag har trots eget letande aldrig sett denna skiva i Sverige. Dag Vag-singeln vet jag mindre om, men den lär vara exklusiv den också.

Kopplingen till Lykke li?
–Lykke li´s pappa sjöng och spelade gitarr i Dag Vag under namnet Zilverzurfarn, hennes mamma Kärsti Stiege var originalsångerskan i Tant Strul innan Kajsa Grytt tog över…

Nardwuar lämnar ingenting åt slumpen.

No comments:

Post a Comment