Wednesday, September 16, 2009

När jag var femton år…

När jag var femton år så kallade jag mig själv för kommunist. Det är knappt så jag minns det längre, men så var det. Ärligt talat så visste jag inte vad ordet betydde men jag gillade idén med ett klasslöst samhälle där alla människor tjänade lika mycket pengar.

Jag tyckte att Sverige borde styras av en hjärntrust. En elitistisk grupp som ville alla människors väl och som skulle lära ut god kultur (i form av underground hiphop, smal indiepop, vardagsrealistiska serier och finkulturella art house filmer). Hehe.

Serietecknaren Daniel Ahlgrens ord ringde så sanna i mina öron: ”eftersom att jag aldrig tycker som majoriteten så får jag aldrig vara med och bestämma och det måste ju betraktas som djupt odemokratiskt” (ungefärligt citat).

Jag var trött på att idioter bestämde allt.

Det fanns egentligen ingen djupare tanke bakom det där. Det var en mix av att det lät ballt och en förhoppning om att framställa mig själv som speciell och annorlunda.
Hävdelsebehov om ni så vill.

Det tog sig även utlopp i andra pubertala aktiviteter som att hoppa in i taggbuskar och krampaktigt krama främlingar med ett mongogarv. Dricka öl genom näsan och äta glasfiber direkt från innerväggen.

Insikten att jag inte var kommunist kom när jag var på en fest där några RIKTIGA kommunister förhörde mig om mina åsikter. Dom var dryga och satte mig verkligen på plats. Förklarade för mig att jag inte var kommunist. Jag var bara en bångstyrig, korkad wannabe i deras ögon. Det gjorde ont att bli tillplattad på det sättet, men det var nyttigt.

För jag var ju verkligen korkad. Herre gud vad korkad jag var! Min hjärna var långt ifrån färdigutvecklad på den tiden.

Samtidigt var den där perioden viktig för mig.
Det var ett identitetssökande som spretade åt alla håll samtidigt. Som proggbandet ”Risken finns” uttryckte saken: ”Om man inte är radikal när man är ung, när ska man då vara det?”.

Kort där efter kom jag fram till att jag var demokrat trots allt. Jag började acceptera löneskillnader (bara det att dom borde vara mindre och att det fortsatt borde vara förbjudet att tjäna mer än 50k i månaden). Jag kom fram till att majoriteten måste få bestämma trots att dom är korkade och har fel musiksmak.

Å där står jag nu många år senare: Fast övertygad om att det inte finns något alternativ jämte det parlamentariska. Jag har till och med blivit pacifist dom senaste åren. Jag får akta mig så att jag inte blir kristen också! :)

Anledningen till att jag gör mig till ett laughing stock på det här viset, och visar upp min ungdomliga dumhet, beror på att Patrik Ehn, en av Sverigedemokraternas kandidater i Göteborg nu ska stå till svars för att han i sin ungdom var medlem i Nordiska rikspartiet och Föreningen Sveriges framtid.
Det var drygt 20 år sedan!

Patrik har sedan tidigt 90-tal varit aktiv inom Centerpartiet. Han är vad jag förstår inte medlem i någon sekt, han hyllar inte någon galen Korean som tror att han är Messias.
Han förnekar inte förintelsen och han bränner inte kors i trädgården.

Hans ungdomssynder var ointressanta när han var medlem i Centerpartiet, men nu som Sverigedemokrat är pressen mindre förlåtande.

Man ska inte behöva stå till svars för saker man gjorde som femtonåring.
Ärligt talat, både jag och Patrik var andra personer på den tiden.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3532597.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3528771.svd

10 comments:

 1. Sverigedemokraterna kommer att få många röster i nästa riksdagsval,det är jag övertygad om.Även Folkpartister och centerpartister är benägna att rösta på dem.Den nuvarande invandringspolitiken ogillas av en stor del av svenska folket.Vi är några riktiga mähä när det gäller invandrare,se till exempel guatanafången.

  ReplyDelete
 2. Aaah detta inlägget är bara så klockrent!! Jädrar vad jag skrattade åt din beskrivning utav din ungdomliga dumhet!! Härligt!

  ReplyDelete
 3. Att kommentera blogginlägg hör inte till vad jag vanligen gör men detta var väldigt väl formulerat. Jag känner igen mig lite faktiskt. Jag har ännu inte bestämt mig om jag kan sympatisera med sd men jag tycker att dom får utstå väldigt mycket smutskastning. Nej, this is it! Jag ska banne mig masa mig iväg och rösta sd på söndag för första gången!

  ReplyDelete
 4. Vettiga ord från någon som kallat sig kommunist :)

  ReplyDelete
 5. Det intressanta i sammanhanget var att SD.s partiledare Jimmie Åkesson "har svårt att politiskt definiera Nordiska rikspartiet och Nationaldemokraterna", han kanske borde ägna sig åt något annat än politik - t ex sälja grönsaker eller något annat.

  ReplyDelete
 6. Kurt: Helt rätt, Jimmie bör kunna definiera dessa partier som skräp. Men samtidigt så beror det ju på hur frågan föll och om han kompleterade med något efteråt?

  Om jag själv hade fått frågan "Hur skulle du definiera NRP och Nationaldemokraterna?" så hade jag nog inleda svaret med "Jag har svårt att definiera dom partierna eftersom att jag egentligen inte vet ett jävla jota om vad dom står för. Jag är dock säker på att det inte är något bra."

  För jag kan ärligt talat inte definiera alla dom där bokstavskombinationerna, varken på höger eller vänsterflanken. Och jag kan DEFINITIVT inte definiera vad dom stod för 1985.
  Allt jag vet är att det med största sannorlikhet är skit.

  ReplyDelete
 7. Först och främs så säger jag precis som Jorma. Det var klockrent och säg den som inte kände igen sig på ett eller annat sätt?

  Jag håller med dig, det man gjorde innan hjärnan och förnuftet kommit i symbios så ska man i dom allra flesta fall inte behöva stå till svars för vad man gjorde som liten skitunge. För det handlar om att finna sin egen identitet och av nån märklig anledning är det av misstagen man lär sig bäst.

  När det gäller Ehn så kan varje läskunnig människa i detta lanf bara skratta. För varför togs hans sk förflutna inte upp under hans långa karriär inom centern? Först nu blev det intressant.

  ReplyDelete
 8. NRP är Sveriges äldsta genuint nationalsocialistiska parti. En lustig detalj är att de var för Euron eftersom Hitler längtade efter en all-europeisk valuta. De för en väldigt tynande tillvaro och leddes länge av två gamla åderbråcksnazister.

  ReplyDelete
 9. Tack för info om NRP. Då vet jag. Jag har sett det där paret i deras hus på TV för flera år sedan. Det var verkligen "åderbråcksnaziaster". Jag kommer ihåg att jag reagerade på att tapeterna i deras hus såg ut att vara från 1800-talet.

  ReplyDelete
 10. Tack för ett mycket viktigt inlägg. Själv ville jag spränga systembolag när jag var nitton. Idag är jag bara vanlig nykterist. Tur att man växer till sig.

  ReplyDelete