Tuesday, May 12, 2009

Andres har naturligtvis helt rätt

Andres Lokkos påhopp på Polarprisets jury är naturligtvis fullständigt berättigat. Hur kan en insatt jury tilldela ett MUSIKPRIS till Peter Gabriel?
Jag trodde att hans enda insats för musikvärlden var införande av stop motion animationer i musikvideos?
Juryn har i sanning stannat vid 1985 när det gäller pristagarna. Visserligen kanske priset mer ska ses som ett life time achivement-award, och att det då ska stå som förklaring för varför inga moderna artister vinner priset?
Men näe, det finns ingen ursäkt. Inte när en sövande pajas som Gabriel vinner utmärkelsen: då har juryn diskvalificerat sig för all framtid. Varför kan inte Sonic Youth vinna priset? Morrisey eller kanske Public Enemy?
Jag skulle kunna dra en massa namn på artister som borde vinna priset (Earth, Melvins, De la soul etc), men dom finns nog inte ens i juryns medvetande…


http://www.aftonbladet.se/kultur/article5128415.ab

5 comments:

 1. Du har naturligtvis ingen som helst aning om vad Peter Gabriel gjort förutom de musikvideor som MTV visat? Hur han egenhändigt har fört fram musik från alla världens hörn och lyft fram mängder med musiker och artister? Eller att han faktiskt inte slutat producera nyskapande musik sedan du såg honom sist i dina mainstream-kanaler?

  ReplyDelete
 2. Anonymous: Det är ett helt korrekt antagande från din sida. Det är heller inget som jag skäms över. Om jag hade sett minsta tillstymmelse till kvalitet i dom mainstream produkter som gjorde honom känd så hade jag naturligtvis brytt mig om att forska vidare: nu brände han dom broarna.

  ReplyDelete
 3. Lokko är en kvasiintelligent individ som inte vet vad han snackar om. Polarpriset är inne i en andra uppbyggnadsfas för att nå internationellt högre status, därav valet av tidigare pristagare. Att tilldela My bloody valentine priset är enbart skrattretande och naivt. Lokkos övriga kandidater, med undantag för Lee Perry, har knappast den tyngd som behövs för att ge priset den prestigebas det, efter 20 år, fortfarande är i behov av.

  ReplyDelete
 4. Ett tillfälle för alla livsstilsonanister att positionera sig lite. Klart man inte kan gilla Gabriel, han är ju töntig. Mamma gillar ju till och med hans musik. Vad han gjort för musiken spelar ingen som helst roll. (Tips: Genesis 67-75. De har sådana där skägg som man måste ha för att vara substansfull musiker idag. På vinyl kanske det skulle kunna gå hem?)

  Men ja, jag skulle vilja se ett lite mer kontroversiellt val på populärmusiksidan. De klassiska valen är mer kaxiga: en solidarisk ekonom från Venezuela. Vänta någon dag så kommer det en sur Gulity-by-association från MUF på Newsmill. :)

  Jonas

  ReplyDelete
 5. Du har rätt Jonas, vad han har gjort för musik spelar absolut ingen roll. Uppträder man med dubbelhalsad synth-gitarr inuti en genomskinlig plastboll (som ska symbolisera en livmoder) så har man automatiskt diskvalificerat sig själv. Då har historien ingen betydelse.

  ReplyDelete