Sunday, May 10, 2009

Lynchmobb helt på random?

33 sidor inlägg på Flashback. Mina ögon är fyrkantiga av läsandet. Jag försöker förstå?
Vad hände som fick cirka 40 personer att gemensamt tåga mot ortens irakiska flyktingar och där kasta sten?
Det är samma gamla klyscha som vanligt men den måste upprepas: ”våld löser ingenting”, men samtidigt så finns det så många luckor i historien.
Vilka var det som tågade mot huset? Var det i huvudsak ungdomar?
Varför tågade dom mot huset? Vad i bestod konflikten? På vilket sätt manifesterades ilskan?
I vilken utsträckning förekom hot? Krossades några fönster? Hur många var involverade i stenkastningen?

Det lutar åt att bakgrunden var att en tjej hade fått en käftsmäll vid ett tidigare tillfälle och att man senare gått för att göra upp.

Om detta är sant låter jag vara osagt, men jag kan lova er att ingen lynchmobb startar ur intet. Detta inträffar i stort sett aldrig, och det är ALDRIG så enkelt som att några galna rasister helt på random gör ett utfall: det finns alltid något annat bakom. Frågan är bara vad?
Dom inblandade från Vännäs tiger än så länge som muren.

Det läskiga med historien är att media väljer att förmedla en sida av händelsen som en absolut sanning utan att ställa en enda av frågorna här ovan.

Jag återkommer när jag vet mer.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869691.svd

12 comments:

 1. Har du varit i Vännäs nån gång? Bara det gör att jag reagerade starkt på artikeln, för det ska mycket till innan något sånt hät händer.

  Jag tror iofs att flyktingsamordnare begick ett misstag då denne på eget bevåg tydligen såg till att evakuera flyktingarna utan att meddela eller rådgöra med andra myndigheter. Sånt får det hela att bli värre tror jag..Nåja, man har inte alla detaljer så svårt att avgöra.

  Men skriv gärna mer om du får reda på nåt, för media kan man inte lita på när det gäller uppföljningar

  ReplyDelete
 2. Är det något speciellt med just Vännäs som får dig att reagera? Jag vet inte mer än någon annan i den här frågan, men hade jag varit journalist till yrket så hade jag naturligtvis inte nöjt mig med att återge det som står i TT:s utskick utan att ställa några som helst frågor.

  En annan sak: Enligt polisen är det inte relaterat till motsättningar mellan svenskar och invandrare utan mellan ungdomar. Det är naturligvis inte sant. Protestmarschen innehöll många plakat med antirasistiska budskap, och det var inte bara en familj som blev utsatta, utan alla irakiska flyktingfamiljer på orten.

  Snart måste någon öppna munnen och spilla bönorna.

  ReplyDelete
 3. En käftsmäll?
  En tjej blev gruppvåldtagen!!
  Därför anföll stadens invånare flyktingarna!

  ReplyDelete
 4. Givetvis finns underliggande orsaker, mest troliga är då att de irakiska ungdomarna har betett sig svinaktigt mot svenskar (främst mot svenska flickor antagligen). Det verkar snarare vara regel än undantag hos muslimer och araber i Sverige nuförtiden.

  ReplyDelete
 5. Jag överdrev kanske lite..Men jag har bott uppe där och det ska mycket till innan en norrlänning fått nog så att säga. Det finns många oroshärdar uppe i norr där det snart briserar, bara en tidsfråga om jag får tro någonting.

  Vi får väl vänta och se vad det var som låg bakom. Men som sagt, det är inte så svårt att räkna ut egentligen.

  ReplyDelete
 6. Anonymous: Nej, du har fel. Våldtäkten som du nämner begicks visserligen av två Armenier boende i Vännäs men den här konflikten är inte relaterad till det. Det här rör en konflikt mellan svenskar och irakiska flyktingar på orten.

  ReplyDelete
 7. http://www.vk.se/Article.jsp?article=276873

  Vännäsborna tar striden mot det rasistiska packet.

  ReplyDelete
 8. Jonte: vad visar historien på förutom det faktum att det ALLTID blir konflikter när flyktingar kommer till en ort?
  Även om man godtar historien utan några som helst nyanser och säger att det var rabiata WT-rasister som utan anledning gick till attack och nästan lynchade ett fyrtiotal flyktingar så kvarstår ju ändå faktum: Det blir konflikt gång på gång på gång.

  ReplyDelete
 9. 1) Flyktingfamiljer. 95,6% av alla invandrare är inte flyktingar enligt migrationsverkets presstjänst. De ska inte kallas för flyktingfamiljer.


  2) Vad är rasism? är att skydda sin by från kriminella gäng rasistiskt? Är man rasist för att man inte vill att sina landsmän ska bli slagna och rånade av invandrare? är man rasist om man inte vill att sitt bostadsområde ska förvandlas till Rosengård?

  3) Tre invandrare våldtog en svensk kvinna nyligen i Vännäs, en svensk tjej blev nyligen misshandlad av invandrare. Invandrarna har orsakat stora problem i Vännäs. Invandrarna i Vännäs är mer än 400% överrepresenterade i bidragsstatistiken. Varför ska Vännäsborna stå ut med detta?

  4) 3000 svenskar flyr Södertälje varje år. Varför skrivs inget om alla Svenskar som drivs från sina hem av kriminella invandrare?

  ReplyDelete
 10. I det här fallet konflikter mellan en rasistisk mobb, en liten minoritet, och en grupp flyktingar. Hur ofta tror du man samlar 7-800 personer i lilla Vännäs? Vännäs är lite mindre än Jordbro.

  ReplyDelete
 11. Erik: En nyhet som får rikstäckning resulterar naturligtvis i stor spridning och stort deltagande. Jag antar att 7-800 är antalet som var med på uppföljningsprotesten, för den första protesten drog runt 300 personer enligt arrangören (jag har som du märker inte hunnit förkovra mig i ämnet idag).
  Men det är klart, dom flest av dom som protesterade bor säkerligen i Vännäs, men du vet väl själv hur det brukar fungera: när en tjej i min klass hotades med avvisning så åkte hela skolan iväg till Riksdagen och protesterade. Jag kan inte säga att jag var direkt insatt i huruvida avvisningen var korrekt eller inte, men ändå var vi där hela skolan (det var på enskilda elevers initativ och jag gillade verkligen den där tjejen så jag hade ingenting emot att protestera, men som sagt om hon saknade skyddsbehov eller inte kunde jag naturligtvis inte avgöra).
  Jag vet inte om det belyste det jag ville få fram, men att man protesterar behöver alls inte betyda att man är insatt i den bakomliggande orsaken till konflikten.

  Men jag vill inte förringa protesten: jag tycker att det är rätt att protestera mot det som hände. Det enda problemet (och detta kan anses vara ett litet problem) är att vi inte vet VAD som hände? Krossades fönster? Förekom hot? I vilken utsträckning i sådana fall? Har hoten pågått länge? Har hoten varit jämt fördelade mellan svenskarna och flyktingarna? Hur var det med misshandeln? Var det en käftsmäll, ingenting alls, eller dragna knivar? Berördes alla irakiska flyktingar som sedemera flydde? Hur flydde dom? Var det svårigheter vid evakueringen? Hur uppstod konflikten från första början?

  Man kan naturligtvis protestera utan att ha ett enda svar på dessa frågor. Man kan protestera just därför att folk över huvud taget tågat mot flyktingarnas hus utan att veta bakgrunden.
  Jag tycker att det är sunt att protestera för oavsett vad som var upprinnelsen så är det aldrig rätt att gorma och vara hotfull utanför någons bostad. Så jag köper protesterna rakt av.

  ReplyDelete
 12. Anonymous:

  1) Jag är ingen expert på flyktinglingo. I det här fallet rör det sig om irakier: om dom räknas som flyktingar eller inte i någon slags juridisk mening av ordet låter jag vara osagt, men dom befinner sig här pga kriget, och dom har fått stanna för att Migrationsverket inte anser att det är säkert för dom att åka hem. Detta kommer ju dock inte hindra dom från att göra det. Jag läste nyligen (minns ej var så fråga mig inte om källa) att 50% av dom irakier som bott i Sverige i mer än ett år har hunnit semestra i Irak sedan dom fått sitt uppehållstillstånd, och det går ju numera flyg 7 dagar i veckan ner till Irak så det verkar vara ett lönande företag...

  2) Att skydda sin by på eget bevåg är en livsfarlig utveckling med medborgargarden, gated communities och i detta fall, mobbar. Det är oförsvarbart. Om någon misshandlas så ringer man 112, om polisen inte dyker upp så ringer man igen.
  Man är inte rasist för att man inte vill att ens by ska förvandlas till Rosengård.

  3) Bidragsstatistiken måste man stå ut med när det gäller flyktingar. Det vore korkat att tro att folk utan svenskkunskaper skulle kunna gå ut direkt i arbetslivet. Däremot måste man naturligtvis se över hur invandrare kan bedömas ha skyddsbehov när dom senare åker tillbaka för månadslånga semestrar till sitt gamla hemland. Det är naturligtvis ett gigantiskt problem.
  Även grov brottslighet borde kunna resultera i utvisning under den första tiden som man befinner sig i landet.
  Problemet beror till stor del på att man inte utdelar tillfälliga uppehållstillstånd. Men återigen, detta är politiska problem, och ingenting som ska lösas på gatan (det är EU-val snart, och sedan har vi Riksdagsvalet 2010).

  4) Jag skriver om det. Du skriver om det. Tidningarna kan ju ärligt talat ta sig i arslet.

  ReplyDelete